Zašto sajber kriminalci ciljaju transportnu industriju?

Prevoz robe preko mora i između zemalja zahteva složenu mrežu podataka da bi se robni artikli efikasno isporučili do utvrđenog roka. Pošto su mesta proizvodnje i prodaje tolikog broja proizvoda često udaljeni, transportno teretna industrija je ključna za snabdevanje neophodnom robom građanima širom sveta. Kao takav, veoma je podložan ometanju i napadu od strane sajber kriminalaca.

Šta je sajber kriminalac?

Sajber kriminalac je neko ko počini zločin koristeći računar, elektronsku mrežu ili umreženi uređaj. Uobičajeni sajber kriminal protiv građana uključuje lažne mejlove, krađu kreditnih kartica i krađu identiteta.

Pošto sajber kriminalci takođe mogu da napadnu preduzeća, transportna industrija je posebno ranjiva. Svi oni koji voze robu širom zemlje mogu imati više alata koji im omogućavaju da potvrde tačke isporuke ili odaberu najbolje rute na osnovu vremenskih prilika. Ako je pametni telefon ili tablet kompromitovan, taj raspored isporuke može biti zlonamerno izmenjen ili otkazan, uzrokujući ozbiljne probleme sa linijom snabdevanja.

Naravno, sajber napad na bilo koji oblik transporta takođe može dovesti u opasnost vozače, radnike na barži i zaposlene u avio kompanijama. Ljudi i proizvodi podjednako su u opasnosti kada sajber kriminalci krenu na teretnu industriju.

Pogled na to zašto sajber kriminalci ciljaju na teretnu industriju

Jedan od najvećih izazova u zaštiti teretne industrije je da oni koji ga ciljaju imaju širok spektar ciljeva. Neki hakeri mogu biti pojedinačni operateri koji pokušavaju da naprave haos. Drugi možda žele da uhvate kompjuterske sisteme i podatke pre nego što pokušaju da ih otkupe sajber kriminalcu.

Drugi sajber kriminalci mogu biti teroristi, koji rade na stvaranju haosa među građanima druge nacije zaustavljanjem protoka robe kroz nacionalni cevovod kamiona, vozova i aviona. Slaba bezbednost i loša higijena e-pošte mogu dovesti do zatvaranja velikih morskih luka, aerodroma ili železničkih čvorišta.

Sajber kriminalci dobijaju mnogo novca za svoj “rad”

Drugi razlog zbog kojeg sajber kriminalci ciljaju na transportnu industriju je taj što jedan kvar mreže može izazvati veliki haos. Preopterećeni radnici, koji su pod hroničnim stresom još od 2020. godine, možda neće osećati da imaju vremena da pohađaju obuke o bezbednosti ili da prate nove protokole, a što bi bilo poželjno i potrebno.

U mnogim morskim lukama širom sveta, uređenje ulaznih barži je veoma detaljan proces koji zahteva dosta koordinacije. Mnogi računarski sistemi moraju da razgovaraju jedni sa drugima kako bi bili sigurni da brodovi bezbedno prolaze kroz brave ili u luke za istovar. Jedan neuspeh u komunikaciji mogao bi dovesti do skupog uskog grla u transportu.

Uklanjanje jednog komunikacionog sistema između barže i onih na doku može dovesti do velikih rezervnih kopija. To bi takođe moglo dovesti do katastrofalnih nesreća, posebno ako vremenski uslovi čine nebezbednim okupljanje većeg broja brodova. U takvim slučajevima, sajber kriminalci koji nameravaju da izazovu veliku finansijsku štetu bez obzira na ljudski život mogli bi da koordiniraju napad koji ostavlja barže zarobljene u luci tokom, na primer, sezone uragana.

Kako sprečiti sajber napade u teretnoj industriji

Novi softver i bolji računarski sistemi mogu blokirati pokušaje hakovanja, ali hakeri koji rade sami često mogu brzo pronaći način da zaobiđu takve zaštite. Mogu se primeniti flasteri, ali više hakera koji rade iz više uglova mogu brzo da prevaziđu ove zakrpe. U ovom slučaju definitivno treba staviti dodatni naglasak na sajber bezbednost tehnologije.

Mora se razmotriti povećanje kazni i razumevanje terorističke pretnje koju stvaraju sajber kriminalci. Sasvim je moguće da bi sajber kriminalci mogli da ciljaju međunarodne organizacije i nanesu štetu bezbednosti i stabilnosti zemalja širom sveta.

Industrija tereta je široko rasprostranjena širom sveta. Budući da mnoge razvijene zemlje ne proizvode mnogo sopstvene robe već kupuju proizvode proizvedene preko mora ili preko granice, lanac snabdevanja u razvijenim zemljama je zapravo prilično krhak. Oštre kazne za sajber kriminalce koji napadaju teretnu industriju, uključujući optužbe za domaći ili međunarodni terorizam, mogu ponuditi bolju podršku transportnim kompanijama.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...