Zašto nam treba skalabilno rešenje za reciklažu guma?

Tokom poslednjih 100 godina, milijarde guma su se nakupile u „planinama guma“ i svake godine se doda još više otpadnih guma. Bez skalabilnog rešenja za reciklažu, obim guma će i dalje rasti, a tržišta završenih životnih dobava neće moći da prate količinu otpadnih guma koje se generišu.

Razumevanje ove otrežnjujuće statistike nije dovoljno. Jedno pitanje se nameće a ono glasi: Zašto recikliranje guma nije uspelo da održi korak sa otpadom guma i kako kao industrija možemo početi da razmišljamo o zaista skalabilnim rešenjima?

Šta je toliko teško u recikliranju guma?

Postoji nekoliko faktora zbog kojih je recikliranje guma izazovno:

  • Velika veličina i šuplji oblik guma stvaraju probleme. Gume su teške i kabaste za prevoz. Kada se pošalju na deponiju, može proći od 50 do 80 godina da se samo jedna guma raspadne. Jednom kad tamo stoje i počnu da se raspadaju, zajedno sa toplotom emituju se i opasna isparenja. Mnoge od ovih „planina sa gumama“ postaju utočište za razmnožavanje pacova, komaraca…
  • Zakoni nisu u skladu sa regulativom guma nakon isteka životnog veka. Iako su neke države postigle ogroman napredak u poslednjih 20 godina u regulisanju reciklaže guma, to varira od države do države. Bez jedinstvenih zakona, neke države imaju manje sredstava i lošija pitanja odvoza od drugih.
  • Otpad guma raste nekontrolisano. U zemljama poput Indije i Kine srednja klasa raste, a sve više ljudi ima mogućnost kupovine automobila, što pre par decenija nije bilo moguće. Ove zemlje akumuliraju otpadne gume brže i mnogo više nego ikad ranije.
  • Komercijalna postrojenja za reciklažu su retka. Širom sveta postoje hiljade drobilica guma koje gume prerađuju u iver i komade, ali mašine su velike i skupe. Tada je transport tih komadića do postrojenja za reciklažu logistička noćna mora. Činjenica je da trenutno ne postoji tehnologija za izradu masi koje vredi reciklirati.
  • Umesto da se recikliraju, mnoge istekle gume su trenutno izgorele. Dobro je dokumentovano da izgaranje starih guma emituje opasne isparenja i zagađuje vazduh. Isparenja predstavljaju pretnju po životnu sredinu, kao i po ljudsko zdravlje – veliki broj studija pokazuje da mogu da izazovu bolesti srca i rak, posebno za pojedince koji rade na tim otpadima.

Potencijalna rešenja za reciklažu guma

Tehnologiju mora da pomogne da se milijarde guma na kraju veka transformišu u održive nusproizvode. Postoji potencijal za pretvaranje starih guma u ​​čađe, ulje i gas – što se kasnije može koristiti za stvaranje dizel goriva, kertridža sa tonerom, asfalta i baterija za električne automobile. Nanokarboni su potrebni za stvaranje električnih akumulatora, tako da upotreba guma za stvaranje ovih proizvoda na zahtev može da ima neverovatan uticaj na životnu sredinu. Stvaranje proizvoda za reciklažu guma sa održivim nusproizvodom bilo bi dobro za poslovanje, stvarajući tok prihoda koji sada praktično ne postoji.

Potrebno je da  se razvije održivo rešenje koje je okretno i mobilno za efikasno prevazilaženje mnogih postojećih prepreka koje postoje u recikliranju guma. Da bi se sustigle gume koje postoje na deponijama danas, reciklaža guma mora se dramatično promeniti – status quo čak ni ne ostavlja nikakve probleme.

Image by recyclind from Pixabay

Pročitajte i...