Zaposleni u MAN Trucks-u rade u kraćim smenama zbog problema u lancu snabdevanja

Otprilike 11.000 zaposlenih u MAN Trucks koji rade u nemačkim fabrikama rade samo u kraćim smenama jer se kompanija sprema za višenedeljni gubitak proizvodnje, saopštio je juče proizvođač.

Sukob u Ukrajini dovodi do ogromnih nedostataka u snabdevanju kablovima za kamione u MAN Truck & Bus. Kao rezultat toga, od 14. marta došlo je do zastoja u pogonima kamiona u Minhenu i Krakovu, kao i do značajnih zastoja u proizvodnji u fabrikama u Nirnbergu, Salzgiteru i Vitlihu, izjavio je proizvođač u jučerašnjem saopštenju za javnost.

Dobavljači kablova za kamione ne mogu da proizvode na svojim ukrajinskim lokacijama ili mogu da proizvode samo u veoma ograničenom obimu. Ovo preti gubitkom proizvodnje kamiona tokom nekoliko nedelja i masovnim smanjenjem proizvodnje u drugom tromesečju.

MAN-ova proizvodnja autobusa nije značajno pogođena.

Da bi se uhvatila u koštac sa nestašicom, kompanija je, odmah po izbijanju sukoba u Ukrajini, počela da duplira ukrajinske strukture snabdevanja kablovskim snopovima za kamione u drugim zemljama. Međutim, ovaj proces traje nekoliko meseci.

Pored toga, MAN Trucks je takođe prestao da troši na aktivnosti koje nisu ključne za poslovanje i, do daljnjeg, uveo je zamrzavanje zapošljavanja.

Kratkovremeni rad je produžen za lokacije u Minhenu, Nirnbergu, Salzgiteru i Vitlihu, a takođe je proširen i na administraciju. To znači da će do 11.000 zaposlenih u MAN-u u Nemačkoj otići na skraćeno radno vreme.

(Šema za skraćeno radno vreme je način da se reši nedostatak radne snage u Nemačkoj. Šema je uvedena tokom izolacije zbog korona virusa. Ukratko, to znači da zaposleni u kompaniji mogu da imaju skraćeno radno vreme i da savezna vlada plaća oko 60% njihova plata za određeni vremenski period.)

„U znak solidarnosti sa radnom snagom, Izvršni odbor će se takođe značajno odreći plata u naredna tri meseca zbog dramatičnog razvoja“, objašnjava Aleksandar Vlaskamp, izvršni direktor kompanije MAN Truck & Bus.

Kako kompanija nije u mogućnosti da ispoštuje dogovorene rokove isporuke zbog trenutnih dešavanja, MAN je svojim kupcima ponudio otkazivanje porudžbine. Istovremeno im se pruža mogućnost da naruče pod novim uslovima.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...