Zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Nedostak vozača i smanjenje kapaciteta, sa jedne strane, i EV ekspanzija, sa druge strane

Nedostatak vozača kamiona u SAD-u se neznatno smanjio 2022. godine, nakon što je više od 90 odsto prevoznika teretnog transporta povećalo plate prošle godine, ali se industrija i dalje suočava sa drugim najvećim brojem slobodnih radnih mesta u istoriji, rekao je u utorak glavni ekonomista Američkog udruženja kamiona Bob Kostelo.

Broj nerealizovanih poslova prevoza opao je na skoro 78.000, što je za oko 4 posto manje u odnosu na rekordnih 81.258 u 2021, prema projekcijama udruženja. Očekuje se da će poboljšanje biti privremeno, s obzirom na to da se predviđa da će i starija radna snaga i potražnja za teretom rasti.

Takođe, očekuje se da će projekcija navedenih padova i nedostataka, objavljena poslednjeg dana ATA Menadžment konferencije i izložbe u Kongresnom centru u San Dijegu, rasti u narednoj deceniji, rekao je Kostelo. Industrija mora da angažuje skoro 1,2 miliona vozača u narednih 10 godina kako bi zamenila vozače koji dobrovoljno ili nevoljno odlaze i izbegla da nedostatak vozača poraste na više od 160.000 u 2031. godine.

Nakon što su ostvarili brojne kvartale rekordnih finansijskih performansi, kamionski prevoznici priznaju da je istorijska snaga nedavnog teretnog ciklusa konačno nestala. Osećanja nekih od najvećih flota u SAD-u postala su znatno blaža u vezi sa potražnjom za teretom i izgledima za 2023. godinu.

Prevoznici su bili uglavnom optimistični kada su krenuli prema špicu sezone, pozivajući na normalan deo zaliha uoči praznika, iako ne tako snažan kao poslednje dve godine. Međutim, kako je septembar napredovao, potražnja se hladila, a kapacitet je nastavio da opada. Usporavanje osnovnih pokazatelja krajem septembra bilo je primetno u odgovorima na mesečno istraživanje lanca snabdevanja.

Indeks menadžera logistike pokazao je da su ispitanici rekli da su transportni kapaciteti popustili i da su cene pale ubrzanim tempom tokom poslednjih 15 dana u mesecu. Indeks difuzije, pri čemu očitavanje iznad 50 ukazuje na ekspanziju, dok jedno ispod 50 ukazuje na kontrakciju, pokazao je da je pogled na kapacitet bio 9,2 procentna poena viši na 76,9 sa smanjenjem cene za 14 poena na 36,8 u zadnjoj polovini meseca.

Startup električnih vozila Canoo Inc saopštio je u sredu da će izgraditi fabriku za proizvodnju baterija u Prajoru u Oklahomi sa kapacitetom od 3.200 megavat sati proizvodnje. Kompanija Prajor će praviti vlasničke baterijske module, sistem za upravljanje energijom i tehnologiju termičke kontrole, rekao je izvršni direktor i predsednik Toni Akila.

Canoo je dodao da će to biti prva kompanija za električna vozila koja će proizvoditi baterijske module koristeći hidroenergiju iz Uprave za brane Grand River. Novi pogon kompanije za proizvodnju baterija biće u istom industrijskom parku kao i njena buduća fabrika „MegaMicro“, naveo je Canoo.

Canoo je prošle godine najavio da će Panasonic Holdings Corp, koji takođe snabdeva ćelije baterijama Tesli Inc, biti njen dobavljač za proizvodnju baterija. EV startup, koji bi trebalo da objavi rezultate u trećem kvartalu 9. novembra, imao je pristup kapitalu od oko 250 miliona dolara na kraju drugog kvartala.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...