Zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Amazonove evropske operacije na čelu su održivog transporta kompanije. Apple poziva svoj globalni lanac snabdevanja da preduzme nove korake za rešavanje svojih emisija gasova staklene bašte. Profit United Parcel Service Inc.-a porastao je u trećem kvartalu uprkos smanjenju obima isporuke.

Prošle godine, Amazon je isporučio više od 100 miliona paketa na kućne pragove kupaca u Evropi koristeći električna dostavna vozila i druga vozila sa nultom emisijom, navodi se u izveštaju o održivosti kompanije.

Sa druge strane, u Severnoj Americi, kompanija je isporučila preko pola miliona paketa posredstvom električnih vozila, iako bi taj broj trebalo da raste kako kompanija pojačava upotrebu Rivian EV-a u SAD u narednih sedam godina. Amazon planira da uloži više od milijardu evra kako bi više nego udvostručio svoju flotu električnih kombija u Evropi u narednih pet godina, objavila je kompanija prošle srede.

Ovaj globalni onlajn maloprodajni gigant trenutno ima više od 3.000 električnih kombija koji isporučuju pakete kupcima u Evropi. Očekuje da će Amazon povećati svoju flotu na više od 10.000 kombi vozila do 2025. godine.

Apple je od 2020. godine neutralan na ugljenik za svoje globalne korporativne operacije i laserski je fokusiran na svoj ambiciozni cilj da postane ugljenično neutralan u čitavom globalnom lancu snabdevanja i životnom ciklusu svakog proizvoda.

Apple je takođe najavio nove inicijative i investicije koje imaju za cilj da pomognu u dekarbonizaciji globalne ekonomije i promovišu inovativna klimatska rešenja za zajednice. To uključuje značajna ulaganja u obnovljive izvore energije u Evropi, partnerstva za podršku preduzećima koja prelaze na čistu energiju i novu podršku za projekte koji unapređuju prirodno uklanjanje ugljenika i klimatska rešenja zasnovana na zajednici širom sveta.

Izvršni direktor UPS-a Kerol Tome rekla je da je globalna ekonomija van SAD “omekšala” u trećem kvartalu, ali je kompanija za dostavu uspela da prilagodi svoje mreže promenama u obimu paketa.

Ukupni prihod kompanije za isporuku sa sedištem u Atlanti porastao je 4,2% na 24,2 milijarde dolara, pošto je prihod po isporučenom komadu porastao za 8,6%, nadoknađujući pad obima paketa od 2,1%.

Pad nivoa isporuke od pre godinu dana najnoviji je znak smanjenja potražnje za različitim načinima transporta uoči onoga što je tipično najprometnije doba godine u ovoj industriji. UPS očekuje da će ukupni obim paketa u narednom periodu na vrhuncu opasti u odnosu na isti period prethodne godinu, sudeći po ugovorima sa pošiljaocima.

Rukovodioci UPS-a su dodali da očekuju da će vrhunac biti nešto kasnije ove godine, jer su nivoi zaliha u boljem stanju nego prošle godine. Postoji i dodatni dan isporuke tokom ove špice sezone.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...