Zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Univerzitet Harvard kupuje četiri električna tranzitna autobusa Proterra ZX5

Prema pisanju EGEB-a (Electrek Green Energy Brief), portala specijalizovanog za vesti o prelasku na električni transport, Univerzitet Harvard jesaopštio da je kupio četiri električna autobusa. Novi autobusi zameniće četiri vozila na biodizelski pogon koji predstavljaju više od 30% Harvardove flote, a plan Univerziteta je da se sva njegova vozila pokreću čistom energijom.

Svaka električna tranzitna magistrala Proterra ZKS5 ima dvostruko nezavisne motore od 205 kV, postiže maksimalni domet od 240 milja (386 km), nudi kapacitet sedišta od 29 i ubrzava od 0-20 mph za 5,6 sekundi. Njegova najveća brzina je 65 mph (105 km/h).

Nova vozila su prilagođena za DC punjenje velike snage. Šatlovi će se puniti mimo dnevnih aktivnosti, tokom noći, koristeći punjače od 150 kV. Autobusi se mogu potpuno napuniti za oko tri sata.

Harvard se obavezao da će stvoriti i sprovesti Akcioni plan za vozila sa nultom emisijom, koji će uključivati prelazak u potpunosti na električne autobuse. Univerzitet namerava da eliminiše upotrebu fosilnih goriva u svom kampusu do 2050. godine i postigne neutralnost fosilnih goriva do 2026. Njihova autobuska flota prevozi oko 600.000 studenata širom kampusa, a očekuje se da će prelazak na električnu energiju smanjiti emisiju CO2 i efekat staklene bašte za više od 220.000 funti godišnje (10.000 kg).

*izvor i foto: electrek.co