Zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Ako je suditi po predlogu zakona američke savezne države Vašington, novi automobili i kamioni biće potpuno električni do 2030. godine.

Država Vashington poslednja je u nizu predložila da se svi novi automobili i kamioni, koji se prodaju unutar njenih granica, praktično naprave električnim. Predlog zakona koji je u ponedeljak ponovo predstavljen u državnom parlamentu poziva na postizanje tog cilja do kraja ove decenije. Nazvan Clean Cars 2030 (i formalno poznat kao HB 1204 / SB 5256), zakon će zahtevati da svi putnički automobili i laki kamioni modela 2030 (2030-model-year) budu električni kako bi mogli bili registrovani u Vašingtonu.

Vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama i dalje će biti dozvoljena nakon 2030. godine, a hitna vozila i vozila težine preko 10.000 funti (oko 4.500 kg) biće izuzeta od zabrane upotrebe vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

U informativnom listu koji potkrepljuje zakon navodi se da su automobili i kamioni najveći izvor emisije ugljenika u Vašingtonu, ali takođe se sugeriše da je država u dobroj poziciji za prelazak na električne automobile. Prema ovim informacijama, Vašington ima neke od najviših cena gasa u zemlji, ali i neke od najnižih stopa električne energije. Većina te električne energije takođe dolazi iz obnovljivih izvora, smanjujući ukupan otisak ugljenika u električnim vozilima.

Ova inicijativa nadovezuje se na cilj Kalifornije da okonča prodaju novih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, kako je predviđeno izvršnom naredbom guvernera prošle godine. Nju Džersi i Masačusets su takođe razmatrali zabranu automobila na benzin za 2035. godinu.

Iako neke države čekaju da vide šta će savezna vlada učiniti da ubrza tranziciju, 15 država okupilo se prošle godine da bi do 2050. godine potpuno lansirale električne teške kamione.

izvor i foto: greencarreports.com