Zanimljivosti sa druge strane Atlantika

Tesla Motors najavio novi kamion klase 8

Iako je kompanija već primala porudžbine za svoj električnim kamionima čiji je domet od 300 do 500 milja sa jednim punjenjem, Elon Musk je najavio da tehnologija baterija sledeće generacije, na kojoj kompanija radi, ima veću gustinu energije koja bi trebala da poveća postojeći domet.
Govoreći na Evropskoj konferenciji o baterijama 2020. godine, Musk je rekao da bi Teslina nova tehnologija baterija mogla da isporuči kamion klase 8, koji će moći preći 621 milja sa jednim punjenjem.
Nova Teslina baterija koristi ćelije koje čine strukturu pakovanja, što pomaže u smanjenju ukupne težine sistema. Musk procenjuje da bi u poređenju sa dizel kamionima od 40 tona, njihove baterije imale težinu od tone ili manje.

Prilagođavanje logistike zahtevima transporta i skladištenja novih vakcina

Održavanje vakcina na vrlo hladnim temperaturama je uslov za njihovu dalju distribuciju. Vakcina kompanije Pfizer, o kojoj se ovih dana puno piše i govori u javnosti, mora da se čuva na -94 stepeni Fahrenheita, dok Moderna vakcina mora da se čuva na -4 stepeni Fahrenheita (podsećmo, 1℉= -17.22222℃).
Sa druge strane, iz kompanijeAstraZeneca, u kojoj se nadaju “toplijoj” temperaturi za svoju vakcinu, izjavili su da se ona može skladištiti i transportovati na normalnim frižidernim temperaturama od 36 do 46 stepeni Fahrenheita, najmanje šest meseci.
Vakcine Pfizer i Moderna prednjače na tržištu, pa će za skladištenje i transport biti potrebno obezbediti potrebno niske temperature. Kao rezultat toga, UPS je uspostavio sopstvenu proizvodnju suvog leda i obezbediće prenosive, super hladne zamrzivače za svoju zdravstvenu zaštitu.
Iako smo nedavno o ovoj temi već pisali, nije zgoreg ponovo istaći fascinantne činjenice: UPS može da napravi čak 1.200 kilograma suvog leda na sat u blizini svog vazdušnog čvorišta Worldport u Louisvilleu, i isti može već sutradan otpremiti u američke i kanadske bolnice i klinike.
Kompanija takođe nudi mogućnost priključenja malih zamrzivača, koje je napravio njihov partner Stirling Ultracold, za pružaoce usluga koji nemaju stalne pogone da spreče kvarenje vakcina. Prenosni zamrzivači mogu održavati temperature od -112 stepeni Fahrenheita.

Kako Walmart rasterećuje svoje zalihe uoči praznične sezone

Internet kupovina raste u poslednjih 6 i više meseci, a kako ulazimo u sezon praznika, ona će još više rasti. Walmart želi da ove sezone više iskoristi svoje prodavnice kako bi uklonio deo zaliha iz distributivnih centara za onlajn narudžbe.
Kompanija će neke Walmart.com porudžbine preusmeriti u lokalne prodavnice, a ne u namenske centre kompanije za ispunjavanje zahtev na mreži. Sa 2.800 od svojih više od 4.500 prodavnica koje nude usluge dostave, upotreba fizičkih prodavnica može ubrzati rokove isporuke za kupce ako je artikal na zalihi, a nije na pragu ili ispod praga sigurnosnih zaliha.
Walmart SVP iz korisničkog proizvoda Tom Ward rekao je da će kupci, iako neće primetiti razliku u aplikaciji ili usluzi koju treba da odaberu, primetiti da više ne traže ažuriranja o isporuci. Umesto toga, porudžbine će verovatno biti isporučene istog dana i stići će u Walmart torbi umesto u kutiji.

izvor: logisticsviewpoints.com
foto: pixabay.com, deadline.com