Zanimljivosti s druge strane Atlantika

UPS je na udaru zbog presude od 100 miliona dolara

Ranije ove nedelje, američki Vrhovni sud odbio je peticiju UPS-a za preispitivanje pozamašne kazne za isporuku neoporezovanih cigareta u Njujorku. Odluka višeg suda znači da ova dostavna kompanija mora da plati navedenu kaznu. Prema studiji iz 2014. godine, 60% cigareta u Njujorku podložno je utaji poreza, što je rezultiralo procenjenim gubitkom poreskog prihoda koji premašuje 2 milijarde dolara godišnje. Iz UPS-a su naveli da su znatno poboljšali svoju sposobnost sprečavanja isporuke neoporezovanog duvana. Međutim, grad i država tužili su UPS naredne godine.

„Kompanije koje ilegalno isporučuju neoporezovane cigarete u naš grad potkopavaju naše zakone o javnom zdravstvu i odbijaju gradu milione potrebnih poreskih prihoda. Ovde nismo završili posao. Oni koji krše zakon bi trebalo da razmotre kada primete da ima još toga “, rekao je u svojoj izjavi gradski savetnik za korporaciju Džejmsa Džonsona.

Mars je ostvario lanac snabdevanja palminim uljem bez krčenja šuma

Palmino ulje je i dalje vruća tema u vestima. Prošle nedelje SAD su najavile da će blokirati isporuke palminog ulja iz FGV Holdings Berhad nakon što su pronašle pokazatelje prisilnog rada, uključujući zabrinutost zbog dece radnika, zajedno sa drugim zlostavljanjima poput fizičkog i seksualnog nasilja. Ove nedelje je Mars objavio da je ostvario lanac snabdevanja palminim uljem bez krčenja šuma kao rezultat drastičnog smanjenja svojih dobavljača u okviru svog „Palm pozitivnog plana“. Kroz svoj pozitivan plan, koji je pokrenut prošle godine, Mars je pojednostavio svoj lanac snabdevanja smanjenjem broja mlinova. Dugoročne ugovore dodjeljuje samo dobavljačima koji se mogu obavezati na njegova ekološka, socijalna i etička očekivanja. Napredak je omogućen smanjenjem broja mlinova sa 1.500 na manje od 100 do 2021. godine, a iz Mars-a kažu da su na putu da se to prepolovi 2022. godine. Sa manje dobavljača, Mars tvrdi da je lakše proveriti da li se kod dobavljača ostvaruju njegovi ekološki i etički ciljevi.

izvor: logisticsviewpoints.com

Image by Ronile, sipa and Hans Eiskonen from Pixabay

Pročitajte i...