Zakonodavci žele da fosilna goriva budu zabranjena iz Fonda za oporavak EU

Zakonodavci EU zatražili su danas da se veći deo fonda za oporavak od 670 milijardi evra uloži u projekte koji neće pogoršati klimatske promene ili prirodnu krizu – i da se zabrani fosilna goriva iz celog fonda. Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta glasao je za povećanje iznosa zelene potrošnje sa 37% na 47% Mehanizma za oporavak i otpornost i za izuzeće projekata za fosilna goriva od bilo kakvih investicija za oporavak.

Luca Bonaccorsi, direktor održivog finansiranja u Transport & Environment (T&E), rekao je: „Fond za oporavak EU sledeće generacije treba da obnovi ekonomiju EU koja je poharana pandemijom, a u potpunosti će je platiti sledeća generacija poreskih obveznika. Pošteno je samo što se njihov novac ulaže u održivu ekonomiju. Poslanici Evropskog parlamenta s pravom su glasali za potpuno isključivanje fosilnih goriva iz fonda za oporavak, a njihove kolege u ekonomskom i budžetskom odboru trebalo bi da slede primer.“

Poslanici EP takođe su glasali da se potrošnja klasifikuje kao „zelena“ na osnovu novog zakona EU o održivom finansiranju. Propis o taksonomiji i njegovi tehnički kriterijumi zamenili bi trenutnu klasifikaciju, Rio Markeri, koji su datirani, neadekvatni i omogućavaju masovno ispiranje.

Kasnije ovog meseca, ekonomski i budžetski odbori parlamenta reći će svoje mišljenje o zelenoj potrošnji u planu oporavka, ako ostatak parlamenta podrži ove mere, poslanici bi mogli da ospore slabe predloge nacionalnih vlada i Evropske komisije.

izvor@foto: transportenvironment.org

Pročitajte i...