Zajedničko ulaganje za logistiku vodonika

Vopak i Hydrogenious LOHC Technologies će inkorporirati zajedničko ulaganje pod nazivom LOHC Logistix, za skladištenje, transport i snabdevanje vodonikom zasnovano na tehnologiji Hydrogenious’ tečnog organskog vodonika (LOHC).

Veruje se da LOHC tehnologija koju je razvio Hydrogenious ima veliki potencijal da ubrza razvoj međunarodnog tržišta vodonika. Hydrogenious, sa sedištem u Erlangenu, Nemačka, koristi termalno ulje benzil toluen kao tečni organski nosač vodonika (LOHC-BT). Ovo je već dobro uspostavljeno u industriji kao medijum za prenos toplote i kaže se da ima idealna svojstva za bezbedno rukovanje u lukama.

Zbog svojih karakteristika otpornog na vatru i neeksplozivnog nosača sa velikom zapreminskom gustinom energije, benzil toluenom se može rukovati kao fosilnim tečnim gorivom u postojećoj infrastrukturi, cisternama i vozilima na ambijentalnom pritisku i temperaturi, što ga čini prirodnim uklapanjem sa strujom. lučka infrastruktura i flota plovila, vagona i cisterni. Nakon oslobađanja vodonika (dehidrogenacija), LOHC se može ponovo koristiti za vezivanje vodonika stotine puta.

Hydrogenious LOHC Technologies je prodao pilotske LOHC sisteme partnerima u nekoliko zemalja kao što su Finska, Nemačka i SAD tokom poslednjih godina i implementirao je prvi potpuni LOHC lanac snabdevanja za mobilnost vodonika ovog leta. Hydrogenious snabdeva stanicu za punjenje vodonikom Erlangen u Nemačkoj preko LOHC-a, što je svetska novina.

Vopak se uključio kao strateški investitor u Hydrogenious LOHC Technologies 2019. godine, sa učešćem od oko 10%. Novo zajedničko ulaganje 50:50, LOHC Logistix GmbH, podržaće napore obe strane da olakšaju snabdevanje otkupljivačima zelenim vodonikom, koristeći transport zasnovan na LOHC-u brodom, vozom, tankerom i tako dalje.

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...