XPO naručio 100 Renault Trucks E-Tech

XPO je objavio ugovor o kupovini 100 električnih kamiona od Renault Trucks-a za svoju francusku flotu.

U saopštenju, XPO je objasnio da je do sada završio porudžbine za 65 električnih kamiona, pri čemu će svih 100 kamiona biti isporučeno između Q4 2022. i 2024. godine.

Komercijalna vozila od 16 tona i 19 tona će se nalaziti na 28 XPO lokacija u Francuskoj i koristiće se za transport paletizovane robe kao delimičnog tereta.

Kompanija kaže da očekuje da će do 2030. godine ostvariti oko 25% svojih isporuka električnim vozilima, smanjujući emisiju CO2 za više od 26.000 tona.

Pored svojih ambicija održivosti, XPO je dodao da je ovaj potez takođe sproveden u očekivanju budućih propisa koji bi mogli regulisati isporuke u urbanim sredinama.

Kamioni Renault Trucks E-Tech imaju kapacitet utovara od 18 do 21 palete i opremljeni su motorom od 185 kW. Sa dometom do 250 km sa jednim punjenjem, svaki kamion smanjuje CO2 za oko 45,7 tona godišnje, u poređenju sa kamionima koji rade na dizel gorivo.

„Vozila rade bez direktnih emisija CO2 i značajno smanjuju buku i zagađenje mirisa, što ih čini veoma pogodnim za isporuke u zakrčenim urbanim područjima. Takođe rade sa manje vibracija, što smanjuje zamor vozača. Svaki kamion je opremljen kamerom od 360° koja smanjuje mrtve uglove za veću sigurnost“, navodi XPO u svom saopštenju za javnost.

Komentarišući najavu, Bruno Kloeckner, izvršni direktor XPO Logistics za Francusku, rekao je:

„Imali smo pozitivno iskustvo kada smo testirali prvi električni kamion Renault Trucks za isporuke u urbanim sredinama. Naša nova porudžbina za 100 potpuno električnih kamiona je sporazum bez presedana za XPO i Renault Trucks u Francuskoj. Takođe smo napravili veliku investiciju u opremanje naših lokacija sa više od 80 električnih punjača. Ove obaveze ilustruju našu odlučnost da krenemo ka održivijem drumskom transportu i podržimo naše klijente koliko god je to moguće u dekarbonizaciji njihovih aktivnosti u lancu snabdevanja.”

Christophe Martin, generalni direktor Renault Trucks France, dodao je,

„Oduševljeni smo što možemo doprineti energetskoj tranziciji XPO-a ispunjavanjem najveće porudžbine za električne kamione Renault Trucks u Francuskoj. Naš odnos sa XPO je izgrađen na poverenju dugi niz godina i jedan je od ključnih faktora koji su doveli do ovog značajnog sporazuma. Renault Trucks je lider u održivosti na francuskom tržištu i kao takvi imamo dužnost da vodimo put ka održivom transportu.“

info&foto: trans.info

Pročitajte i...