XPeng predstavio novu funkciju pomoć pri parkiranju vozila

XPeng Inc., vodeća kineska kompanija za pametna električna vozila, predstavila je svoj Xmart OS 2.6.0 bežičnom vezom. (OTA) nadogradnja, sa beta verzijom Valet Parking Assist (VPA)  i preko 10 dodatnih novih i optimizovanih funkcija autonomne vožnje i glasovne pomoći, kupcima P7 u Kini.

Sistem pomoći pri parkiranju vozila (VPA) novina kompanije XPeng, je automatska funkcija pomoći pri parkiranju, dizajnirana za scenarije vožnje izuzetno male brzine, poput garaža i parking mesta.

VPA je prva funkcija automatskog parkiranja koja izvodi automatsko parkiranje na „poslednjem kilometru“ koja se ne oslanja na modifikacije parking mesta. VPA je još jedan veliki proboj u autonomnoj vožnji ultra male brzine, ojačavajući XPengovu vodeću poziciju u pametnom EV sektoru.

VPA može da izvede automatsko parkiranje zasnovano na memoriji na istom nivou, na udaljenosti do 1000 metara od memorisanog parking prostora, poboljšavajući udobnost za vozača. Na osnovu rute koju je postavio vozač, VPA će automatski voziti vozilo od početka do kraja, automatski se okrećući, izbegavajući pešake i druga vozila, zaobilazeći druge prepreke i na kraju automatski parkirajući na parking mestu koje sistem memoriše.

Unapred postavivši rutu, vozač može da uključi funkciju VPA prilikom ulaska u područje gde se nalazi parking mesto. Tada će vozilo locirati parking mesto i automatski se parkirati.

VPA može da zapamti do 100 parking mesta i da prepozna statičke elemente kao što su parking mesta, neravnine, stubovi i parkirana vozila, kao i dinamičke elemente kao što su vozila u pokretu i pešaci. Funkcija ne zahteva modifikovanje instaliranjem Bluetooth-a, LIDAR-a, WiFi-a, kamera ili bilo kojih drugih senzora i uređaja i može se koristiti u uobičajenim nemodifikovanim zatvorenim garažama.

Kroz glas, slike i druge znakove, vozač dobija dinamičan prikaz trenutne rute vožnje, ciljanog parking mesta i povezanih radnji, omogućavajući sveobuhvatno razumevanje sistema i situacije parkiranja.

VPA je u stanju da reši složene scenarije parkiranja sa dolaznim i odlaznim saobraćajem, pešačkim šatlovima i višestrukim dinamičkim elementima.

VPA je dostupan za verziju XPeng P7 Premium i Wing, a oba su opremljena hardverskim sistemom XPILOT 3.0 sa aktiviranim softverskim uslugama. Korisnici VPA će morati da polože test bezbednosti vozača pre nego što ga aktiviraju prvi put.

izvro&foto: evobsession.com

Pročitajte i...