XCIENT na putevima u Evropi, Severnoj Americi i Kini

Hyundai Motor Company objavio je fotografije poboljšanog kamiona XCIENT. Ovo je prvi kamion na svetu koji se napaja gorivnim ćelijama, a sa trenutnim osvežavanjem sigurno će biti još privlačniji menadžerima voznih parkova.

Poboljšana verzija kamiona je opremljena sistemom gorivnih ćelija od 180 kV (dva seta od po 90 kV). Pokreće ih 7 rezervoara za vodonik kapaciteta 31 kg, a potrebno je 8 do 20 minuta da se napune (u zavisnosti od temperature okoline).

Lansiranjem poboljšanog modela, Hyundai planira da ubrza globalni napredak svog kamiona sa gorivnim ćelijama.

Hyundai je prošle godine isporučio u Švajcarsku ukupno 46 jedinica XCIENT-a.

Hyundai će do kraja ove godine isporučiti novih 140 jedinica XCIENT ka Švajcarskoj kao deo svog plana da do 2025. godine u Evropi uvede 1.600 električnih kamiona sa teškim gorivnim ćelijama. Hyundai Hidrogen Mobility, zajedničko ulaganje Hyundai Motor i H2 Energy rade na uvođenju KSCIENT gorivnih ćelija na druga evropska tržišta.

Kupci su veoma zadovoljni kvalitetom i udobnošću vožnje kamiona. Za kamion postoji veliko interesovanje i van Švajcarske. U Hyundai-ju su uvereni da će sledeće godine videti XCIENT kamione sa gorivim ćelijama na putevima i u drugim evropskim zemljama.

Hyundai takođe planira da ove godine predstavi XCIENT gorivne ćelije na severnoameričkom tržištu. Hyundai pregovara sa nekoliko logističkih preduzeća u SAD-u o uspostavljanju potencijalnih zajedničkih operacija kamiona na vodonik u različite svrhe. Kompanija takođe planira da organizuje XCIENT emisije sa gorivim ćelijama i druge događaje otvorene za širu javnost.

Kina je još jedna država koja ima veliko interesovanje za teške kamione sa pogonom na vodonik. Hyundai pažljivo razmatra više mogućnosti za predstavljanje svoje tehnologije gorivih ćelija korporativnim i državnim kupcima u Kini.

izvor&foto: hyundai.news/eu

Pročitajte i...