Wingcopter predstavio novi električni dron za isporuku

Nemački programer i proizvođač bespilotnih letelica Wingcopter je predstavio novu potpuno električnu bespilotnu letilicu sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL) sposobnu za isporuke sa “trostrukim padom”, navodi se u saopštenju kompanije od 27. aprila. Nova generacija dronova biće poznata pod nazivom Wingcopter 198.

Wingcopter 198 ima nosivost od 13 kilograma i domet od 75 kilometara, navodi se u saopštenju. Zasnovan je na Wingcopter-ovoj tehnologiji nagibnog rotora i ne zahteva infrastrukturu za rad.

Može se savršeno koristiti kao rešenje voznog parka u mrežama isporuke. stvoriti nove mogućnosti, svuda“, rekao je Tom Plummer, izvršni direktor kompanije Wingcopter.

Proces isporuke Wingcopter-a 198 je potpuno autonoman i prevazilazi mogućnosti vizuelnog vidokruga. ehanizam isporuke sa trostrukim padom omogućava više odredišta po letu.

Primenili smo dugogodišnje iskustvo sa Wingcopter 178, modelom koji nam je bukvalno omogućio da poletimo kao kompanija, i primenili ga na razvoj Wingcopter 198, optimizujući svaki aspekt dizajna radi jednostavnosti upotrebe, efikasnosti i sigurnosti.” rekao je u izjavi Jonathan Hesselbarth, tehnički direktor Wingcopter-a. „Rezultat je ono za šta verujemo da je najnaprednije, svestrano i najefikasnije rešenje za bespilotne letelice u svojoj kategoriji.”

Ovaj dron mogao bi se koristiti za praznine srednje ili poslednje milje u operacijama isporuke medicinskih potrepština, robe široke potrošnje, alata, namirnica ili sveže pripremljene hrane, navodi se u saopštenju. Wingcopter je predstavio 198, dok se kompanija priprema za uvođenje nove mreže za isporuku dronova za farmaceutske proizvode i drugu robu široke potrošnje u Japanu, u okviru novog partnerstva sa All Nippon Airways.

Serijska proizvodnja za Wingcopter 198 započinje uskoro, i slediće evropski standard za upravljanje vazduhoplovnim kvalitetom EN9100.

izvor&foto: aviationtoday