Walmart ulaže 3,5 milijardi dolara za povećanje svog udela u indijskom Flipkartu

Walmart je ove godine potrošio 3,5 milijardi dolara na kupovinu akcija od određenih zainteresovanih strana Flipkarta i rešavanje obaveza sa pojedinim akcionarima PhonePe-a, što ilustruje koliko se agresivno kladi na Indiju u vreme kada njegov glavni globalni rival Amazon smanjuje svoje troškove na tržištu Južne Azije.

Investicija od 3,5 milijardi dolara dogodila se u prvih šest meseci 2023. godine,što je Walmarte prvi put otkrio u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i berze (SEC) u petak. Vlasništvo Walmarta u Flipkartu sada iznosi oko 80%.

Neki od investitora koji su prodali svoje udeo u Flipkartu ove godine su Tiger Global, Accel i Flipkart-ov suosnivač Binny Bansal. Tiger Global je ranije otkrio da je ostvario ukupni dobitak od 3,5 milijardi dolara na investiciji od 1,2 milijarde dolara u Flipkart, što je njegov najveći dobitak na tržištu Južne Azije.

Walmart, koji takođe poseduje većinu PhonePe-a i potrošio je preko 20 milijardi dolara na ova dva preduzeća, uvećavši svoje investicije u indijske platforme za e-trgovinu i plaćanje u vreme kada su mnoge druge kompanije, uključujući Amazon, smanjile svoje troškove.

Inače, Amazon, koji je u prošloj deceniji uložio preko 11 milijardi dolara u svoju grupu za e-trgovinu i AWS u Indiji, planira da uloži još 15 milijardi dolara do 2030. godine. Od ovih 15 milijardi, Amazon je namenio 12,7 milijardi dolara za svoje poslovanje “u oblaku”.

Walmart je saopštio da PhonePe i Flipkart nastavljaju da pokazuju impresivan rast: „Flipkart je isporučio snažan rast GMV-a i neto prodaje jer osnovna delatnost nastavlja da raste“, rekao je finansijski direktor Walmarta John David Rainey.

„Tim nastavlja da radi na proširenju ekosistema proizvoda i usluga kao što su oglašavanje, putovanja i zdravstvena zaštita, kao i na pružanju kontinuiranog doprinosa poboljšanju profita. Dosledan napredak i performanse kompanije Flipkart jačaju naše poverenje u dugoročnu vrednost ovog posla.”

Indija se pojavila kao ključno bojno polje za globalne firme dok se utrkuju da pronađu svoju sledeću milijardu kupaca

„Indija je nova Kina i najbrže rastuća velika ekonomija u narednoj deceniji i dalje“, napisao je Baron Capital u nedavnom pismu fonda.

„Verujemo da Indija nudi najatraktivniju dugoročnu investicionu privlačnost u našem univerzumu. Ekonomske reforme, digitalizacija, formalizacija i rastuća penetracija kredita favorizuju najsofisticiranije javne kompanije kojima se najbolje upravlja.”

PhonePe, koji se odvojio od Flipkarta, otkrio je 850 miliona dolara novih investicija u poslednjim kvartalima od brojnih investitora, uključujući General Atlantic, Tiger Global i Walmart.

*izvor: techcrunch.com; foto:  unsplash.com

Pročitajte i...