VW otkriva planove za šest novih fabrika baterija širom Evrope do 2030. godine

Volkswagen (VW) planira da izgradi šest fabrika akumulatorskih baterija za električna vozila širom Evrope tokom naredne decenije, paralelno sa pripremama najveće svetske automobilske kompanije za ubrzanje svoje transformacije u posao pune razmere sa električnim vozilima.

Proizvodni centri će proizvoditi ćelije za gotovo pet miliona automobila godišnje, s tim što nemačka automobilska kompanija očekuje da će oko 70 procenata evropske prodaje i 50 procenata američke i kineske prodaje biti „električne“ do 2030. godine.

Kombinovani kapacitet postrojenja je 240 gigawat-sati godišnje, rekli su u VW, dodajući da planiraju da do 2025. godine pet puta povećaju broj snažnih punjača širom kontinenta.

Ambiciozni planovi Volkswagena deo su prepirki širom automobilske industrije, oko osiguravanja lanaca napajanja baterijama pre perioda pooštravanja propisa, koji ograničavaju upotrebu vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Velika Britanija trebalo bi da zabrani prodaju novih vozila na benzin i dizel do 2030. godine, dok Evropska unija razmatra stroge nove mere koje bi mogle stupiti na snagu od 2025. godine. Norveška već ima zabranu prodaje novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 2025. godine, koji će uključivati hibridna i priključna hibridna vozila.

Ovi propisi koji transformišu industriju podstiču proizvođače automobila da ubrzaju razvoj električnih modela. Na primer, Tesla nastoji da poveća vertikalnu integraciju svog lanca snabdevanja baterijama prateći proizvodne resurse ključnih minerala poput litijuma i nikla koji se koriste u baterijama, dok je kineska kompanija Geely u ponedeljak najavila da troši 5 milijardi dolara na izgradnju nove fabrike baterija u Ganzhou kapaciteta 42GEh.

izvor: businessgreen.com

foto: pixabay.com