VW i Mercedes pozdravljaju zabranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u EU

Volkswagen grupa i Mercedes-Benz nagovestili su da smatraju da je plan Evropske unije da sprovede 100-postotno smanjenje emisije CO2 putničkih automobila do 2035. godine „ambicioznim, ali ostvarivim ciljem“.

Uredba će uticati na zabranu prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem nakon tog datuma.

Evropski parlament je u sredu podržao plan uprkos pokušajima industrijskih grupa, uključujući uticajno nemačko auto udruženje VDA, da oslabi cilj smanjenja na 90 odsto.

VW je nazvao plan EU da je prelazak industrije na elektromobilnost „nepovratan“.

„To je jedini ekološki, tehnološki i ekonomski razuman način da se motori sa unutrašnjim sagorevanjem zamene što je brže moguće“, rekao je proizvođač automobila.

Mercedes-Benz je takođe u principu pozdravio zabranu.

„Do 2030. spremni smo da budemo potpuno električni gde god to dozvoljavaju tržišni uslovi“, rekao je u četvrtak za nemačku novinsku agenciju (DPA) šef grupe za spoljne odnose Ekart fon Kladen.

„Odluka stavlja odgovornost na kreatore politike da osiguraju da postoji neophodna infrastruktura“, rekao je fon Kladen.

Plan za eliminisanje emisije CO2 iz vozila deo je paketa Evropske komisije „Fit for 55“ za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

VW je rekao da podrška parlamenta pomaže proizvođačima automobila da planiraju sigurnost za budućnost.

Glavna lobistička grupa evropske automobilske industrije, ACEA, izrazila je opštu podršku ovom cilju, ali je pozvala na polovičan izveštaj o napretku kako bi se odredili ciljevi nakon 2030. godine.

Ford Motor, VW grupa, Stelantis i Jaguar su među proizvođačima automobila koji su rekli da će prestati da prodaju benzinske i dizel automobile u Evropi do 2035. godine ili ranije.

izvor&foto: europe.autonews.com

Pročitajte i...