Vremenski okvir pomorskog transporta – od kontejnera do supertankera

Pomorski transport je prešao dug put od kada su prvi kontejnerski brodovi porinuti 1920. Svetska ekonomija se zasniva na pomorskoj trgovini. Ovde pratimo okeanske transporte – od prvih kontejnerskih brodova do današnjih super brodova za rasuti teret.

1929: Prva kontejnerizacija na moru

Godine 1929. Seatrain Lines je prevozio železničke vagone na svojim morskim brodovima za prevoz robe između Njujorka i Kube. Iako su se kontejneri ranije koristili na lokomotivama, brodovi su omogućavali da se vuku na mnogo veće udaljenosti, daleko ekonomičnije.

Posebno dizajnirani brod, Seatrain, izgrađen je u Engleskoj, a 1932. su ga pratila dva veća broda izgrađena u Sjedinjenim Državama, a 1939. dva dodatna broda.

Do izbijanja Drugog svetskog rata kompanija je upravljala sa pet brodova koji su postali važni u ratnim naporima i osnova za projektovanje 50 novih brodova za vojnu upotrebu. Niz poslovnih neuspeha usred uspona kontejnerskog transporta doveo je kompaniju u opasno finansijsko stanje 1970-ih. Seatrain Lines je zatvoren 1981. nakon što je podneo zahtev za bankrot.

1931: Prvi kontejnerski brod

Porinut je prvi ikada kontejnerski brod — Autocarrier, u vlasništvu Southern Railway UK-a. Imao je 21 prorez za železničke kontejnere. Od kasnih 1940-ih, tankeri klase T2 su pretvoreni u kontejnerske brodove, jer je postojao višak tankera nakon završetka Drugog svetskog rata..

1956: Patentiran transportni kontejner

Tokom 1950-ih, svet se još uvek oporavljao od Drugog svetskog rata, a upravo je rat pokazao nacijama koje su mogućnosti globalne logistike. Ovo je zasadilo snažnu želju da trgovina postane više međunarodnog obima.

Zatim je došao američki logističar Malcolm McLean, koji je 1956. patentirao svoj „intermodalni kontejner za transport“. Njegovo iskustvo je zapravo bilo transportovanje, a ne transport. Ali u želji da se proširi na nove teritorije, kupio je dva naftna tankera iz Drugog svetskog rata i osnovao kompaniju Sea-Land Shipping. Pretvorio ih je u prve kontejnerske brodove na svetu. Prvo putovanje bilo je u aprilu 1956. godine, kada je SS Ideal X u aprilu 1956. prevezao 58 kontejnera iz Nju Džersija u Teksas.

Meklinov izum nastavio bi da revolucioniše transport i međunarodnu trgovinu u drugoj polovini dvadesetog veka. Kontejnerizacija je dovela do velikih ušteda na transportu tereta, uklanjanjem potrebe za višestepenim rukovanjem pojedinačnim artiklima tereta i smanjenjem troškova zaliha skraćivanjem vremena tranzita. Kontejneri su takođe poboljšali pouzdanost i sigurnost tereta.

Danas se širom sveta koristi oko 17 miliona kontejnera za transport. Kaže se da je broj kontejnera na moru u bilo kom trenutku otprilike 5 miliona, dok se svake godine obavi 200 miliona kontejnerskih putovanja.

Ali tek kada se pojavio Meklin, svet je imao kontejner oko koga bi se mogla izgraditi globalna mreža tereta. Kao i kod mnogih najvažnijih izuma na svetu, pokazalo se da je ono što je potrebno, koliko i njegova domišljatost.

2006: Maersk Triple E Class kontejnerski brodovi

Ovo je i dalje najveći kontejnerski brod na svetu. Triple E je skraćenica za Ekonomiju obima, Energetsku efikasnost i Ekološki poboljšan. Ima kapacitet od 18.000 dvadeset stopa ekvivalentne jedinice (TEU), što je jedinica teretnog kapaciteta koja se koristi za kontejnerske brodove na osnovu tipičnog kontejnera od 20 stopa.

2010: Porinut najveći brod za rasuti teret

Brod za prevoz rasutih tereta — ili bulker — je trgovački brod dizajniran za prevoz neupakovanog rasutog tereta, kao što su žitarice, ugalj, ruda, čelični koturi ili cement. Prvi super-bulker bio je MS Vale Brasil, koji je lansiran 2010. Može da preveze 440.000 tona tereta.

izvor&foto: supplychaindigital

Pročitajte i...