Vrednost Tesla Motors nadmašila Toyotu, Coca-Colu i Disney

Tesla Motors, kompanija za proizvodnju električnih automobila, nadmašila je vrednost gotovo svake druge kompanije prema berzanskom indeksu S&P 500, uključujući i neke od najznačajnijih američkih kompanija.
Akcije Tesla Motors porasle su na novi rekordni nivo od preko 1120 dolara po akciji. Po toj ceni, Teslina tržišna vrednost iznosi gotovo 210 milijardi dolara.
To čini Teslu najvrednijom auto kompanijom na planeti, ispred Toyote. Tesla je takođe pretekla vrednost kompanija Coca-Cole, Disney-a, Cisca, Mercka i Exxon Mobila.
Sada je samo 19 kompanija u indeksu S&P 500 vrednije od Tesle. Jedna od njih je AT&T, vlasnik CNN-a. Tesla takođe vredi više od PayPala – kompanije koja je nastala spajanjem drugih kompanija za plaćanje čiji je suosnivač Musk.
Optimizam u pogledu proizvodnje i upotrebe električnih vozila nije ograničen samo na Tesla Motors.
Akcije proizvođača električnih kamiona Nikola porasle su otkako je ta kompanija u junu izašla sa vešću o spajanju sa postojećom javno-trgovačkom kompanijom. Nikola sada vredi gotovo 25 milijardi dolara, više nego Ford.
Takođe, zalihe proizvođača električnih baterija Workhorse, koja ima udeo u privatnom startupu Lordstown Motors, udvostručila se u proteklih nedelju dana.

izvor: todaynewspost.com


Image by Jakub Orisek from Pixabay

Pročitajte i...