Volvo Trucks predstavlja novi kamion sa nultom emisijom

Zamislite kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstvenu struju tokom vožnje i ima domet do 1.000 km između punjenja. To je moguće sa gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik. Volvo Trucks je počeo da testira vozila sa ovom novom tehnologijom.

U drugoj polovini ove decenije, treći CO2 neutralni proizvod biće dodat portfoliju proizvoda: električni kamioni sa gorivnim ćelijama na vodonik.

– Ovu tehnologiju razvijamo već nekoliko godina i divan je osećaj videti kako prvi kamioni uspešno voze na probnoj stazi. Kombinacija rešenja za električni transport baterija-električni i gorivih ćelija omogućiće našim klijentima da u potpunosti eliminišu emisiju CO2 iz svojih kamiona, bez obzira na vrste transportnih zadataka koje obavljaju, kaže Rodžer Alm, predsednik Volvo Trucks-a.

Električni kamioni kompanije Volvo Trucks sa gorivnim ćelijama imaće domet koji se može uporediti sa mnogim dizel kamionima – do 1.000 km – i imaće vreme dopunjavanja goriva manje od 15 minuta. Ukupna težina kamiona može dostići pribl. 65 tona ili više, a dve gorivne ćelije na kamionu imaju kapacitet da generišu 300 kW električne energije.

Terenska ispitivanja sa kupcima u normalnom radu počeće za nekoliko godina od sada, a uvođenje na tržište je planirano u drugoj polovini ove decenije.

Električni kamioni sa pogonom na vodonik biće posebno pogodni za transport na velike udaljenosti i za teške, energetski intenzivne zadatke. Oni takođe mogu postati atraktivna opcija u zemljama u kojima su mogućnosti za punjenje električnih kamiona na baterije ograničene, kaže Rodžer Alm.

Gorivna ćelija proizvodi električnu energiju iz vodonika u kamionu umesto da se napaja energijom iz spoljašnjeg izvora i skladišti u baterijama na brodu. Jedini nusproizvod koji se emituje iz gorivne ćelije je vodena para.

Gorivne ćelije za Volvo Trucks električne kamione sa gorivim ćelijama isporučivaće Cellcentric – zajedničko ulaganje između Volvo Grupe i Daimler Truck AG. Cellcentric planira da izgradi jednu od najvećih fabrika u Evropi za serijsku proizvodnju gorivih ćelija specijalno razvijenih za teška vozila.

Potrebno je više zelenog vodonika

Tehnologija gorivih ćelija je još uvek u ranoj fazi razvoja i postoje mnoge prednosti nove tehnologije, ali i neki izazovi koji su pred nama. Jedan od njih je pristup zelenom vodoniku u velikim količinama. Drugi izazov je činjenica da infrastruktura za punjenje teških vozila vodonikom tek treba da se razvije.

Očekujemo da će se snabdevanje zelenim vodonikom značajno povećati u narednih nekoliko godina, pošto će mnoge industrije zavisiti od njega u smanjenju emisije CO2. Međutim, jedva čekamo da smanjimo emisije CO2 iz sektora transporta na 0, pošto već zaostajemo. Dakle, moja jasna poruka svim transportnim kompanijama je da započnu putovanje danas sa električnim kamionima na baterije i upotrebom biogasa i drugih održivih goriva kao alternativa dizelu. Kamioni sa električnim pogonima na gorivne ćelije će tada biti važan dodatak vožnji na velike udaljenosti i težim transportima za nekoliko godina, navodi Rodžer Alm.

izvor&foto: lastbilmagasinet.dk

Pročitajte i...