Volvo Trucks počinje serijsku proizvodnju električnih teških kamiona

Fabrika u Geteborgu, a kasnije i u Gentu, proizvodiće električne verzije kamiona Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, ukupne težine do 44 tone. Zajedno predstavljaju oko dve trećine prodaje kompanije.

Volvo Trucks ima šest modela električnih kamiona u serijskoj proizvodnji širom sveta, za koje kaže da je najšira linija električnih kamiona u industriji.

„Ovo je prekretnica i dokazuje da predvodimo transformaciju industrije“, kaže Rodžer Alm, predsednik Volvo Trucks-a. „Pre manje od dve godine od kada smo prvi put pokazali naše teške električne kamione. Sada povećavamo obim proizvodnje i isporučićemo ove sjajne kamione kupcima širom Evrope, a kasnije i kupcima u Aziji, Australiji i Latinskoj Americi.”

Serijska proizvodnja Volvo najtežih električnih kamiona počeće u fabrici Tuve u Geteborgu u Švedskoj, a sledeće godine će uslediti fabrika u Gentu u Belgiji. Volvo proizvodi električne kamione na istoj liniji kao i svoje konvencionalne kamione, što daje visoku fleksibilnost proizvodnje i povećanje efikasnosti. Baterije isporučuje nova fabrika za montažu baterija kompanije Volvo Trucks u Gentu.

Potražnja za električnim kamionima brzo raste na mnogim tržištima, a jedna pokretačka snaga je potreba da kupci transporta pređu na transport bez fosila kako bi ispunili svoje ciljeve održivosti. Električni portfolio kompanije Volvo Trucks mogao bi da pokrije oko 45% sve robe koja se danas prevozi u Evropi.

„Prodali smo oko 1.000 jedinica naših teških električnih kamiona i više od 2.600 naših električnih kamiona ukupno. Očekujemo da će se obim značajno povećati u narednih nekoliko godina. Do 2030. najmanje 50 odsto kamiona koje prodajemo širom sveta trebalo bi da bude električna”, navodi Rodžer Alm.

Električna linija Volvo Trucks-a od šest modela kamiona pokriva širok spektar primena kao što su gradska distribucija i rukovanje otpadom, regionalni transport i građevinski radovi.

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...