Volvo Trucks je vodeći na tržištu električnih kamiona u Evropi

Statistika pokazuje da je Volvo Trucks bio lider na tržištu za teške potpuno električne kamione u Evropi 2021. godine, sa tržišnim udelom od 42%. Kompanija je 2021. godine primila porudžbine, uključujući pisma o namerama za kupovinu, za više od 1.100 električnih kamiona širom sveta.

Međunarodna transportna industrija prolazi kroz transformaciju ka održivijem transportu jer prodaja teških električnih kamiona na baterije počinje da raste, a Evropa prednjači. Pored toga, sve veći broj teških potpuno električnih kamiona sada se koristi u komercijalnom saobraćaju.

Statistike grupe za analizu tržišta IHS Markit pokazuju da je tokom 2021. godine u Evropi registrovano ukupno 346 električnih kamiona (≥16 tona) – povećanje od 193% u odnosu na 2020. Volvo Trucks ima najveći tržišni udeo sa 42%. Zemlje u Evropi sa najviše registrovanih električnih kamiona (≥16 tona) su Švajcarska, Norveška, Švedska i Holandija.

„Odlučni smo da pokrenemo revoluciju električnih kamiona, a naša vodeća pozicija na tržištu u Evropi je dokaz da radimo upravo to. Čak i ako je obim i dalje mali, vidimo brzo rastuće interesovanje, kako u Evropi, Severnoj Americi tako i u drugim delovima sveta. U 2021. primili smo porudžbine, uključujući pisma o namerama za kupovinu, za više od 1.100 kamiona u preko 20 zemalja. Uveren sam da postaje ključna konkurentska prednost ponuda električnih transporta bez emisija“, kaže Rodžer Alm, predsednik Volvo Trucks-a.

Volvo Trucks je započeo serijsku proizvodnju električnih kamiona 2019. godine kao jedan od prvih brendova kamiona na svetu koji je to učinio. Kada ove jeseni počne proizvodnja teških potpuno električnih modela Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX, Volvo će imati najsvestraniji električni asortiman u globalnoj industriji kamiona. Volvo je isporučio električna vozila širokom spektru kupaca u Evropi, Severnoj Americi i Australiji. Cilj kompanije je da polovina ukupne prodaje kamiona bude električna do 2030. „Jasno je da ovi brojevi pokazuju da smo na odličnom početku u prodaji. Sa širom linijom električnih kamiona, biće moguće elektrificirati skoro polovinu teškog drumskog transporta. Ovaj udeo će rasti još veći kako se rastojanje koje električni kamioni mogu da pređu povećava i infrastruktura za punjenje teških kamiona bude dalje razvijena“, navodi Rodžer Alm.

Pročitajte i...