Volvo Trucks isporučio prvi električni kamion mikser za beton

Volvo Trucks je isporučio CEMEX-u svoj prvi kamion mikser za beton, potpuno električni i bez izduvnih gasova.

Električni kamion na baterije je najnoviji rezultat sporazuma potpisanog između Volva i CEMEX-a 2021. godine, o globalnoj saradnji u rešenjima za elektromobilnost kako bi se postigla smanjena emisija ugljenika i poboljšana produktivnost.

Volvo FMX električni kamion za teške uslove, može da završi ceo dan rada sa jednim punjenjem tokom redovnog odmora. Počevši od ovog meseca, radiće u fabrici gotovih betona u Spandauu u Berlinu. Elektrifikacija transporta betona je izazovna zbog velikih opterećenja i kontinuiranih zahteva za mešanjem. Volvo Trucks i CEMEX rade na razvoju i skaliranju tehnologija potrebnih da transport bez emisija postane stvarnost u zahtjevnoj građevinskoj industriji.

„Veoma smo srećni što smo preduzeli ovaj važan korak u partnerstvu sa CEMEX-om. Obe naše kompanije su se posvetile ambicioznim ciljevima održivosti i saradnja je način da se to postigne. Zajedno ćemo raditi na implementaciji transporta bez emisija u građevinskoj industriji. Naši električni kamioni nemaju emisiju štetnih gasova, a njihov tihi rad takođe pruža bolje okruženje za ljude koji rade na gradilištima, kao i za stanovnike koji žive u blizini“, kaže Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

„CEMEX je posvećen tome da postane kompanija sa neto nultom emisijom CO2; inovacije i saradnja su u srži ove posvećenosti,” kaže Fernando A. Gonzalez, izvršni direktor CEMEX-a. „Naše partnerstvo sa Volvom ima neverovatan potencijal da doprinese dekarbonizaciji našeg poslovanja. Uvođenje našeg prvog potpuno električnog kamiona za gotove mešavine je snažan napredak u tom pravcu.”

CEMEX i Volvo Grupa su osnivači koalicije First Movers, saradnje između Svetskog ekonomskog foruma sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za klimu Džonom Kerijem, da kompanije preuzmu obaveze u kupovini koje stvaraju potražnju na tržištu za tehnologijama sa niskim sadržajem ugljenika. Volvo Trucks i CEMEX su posvećeni postizanju svojih ambicioznih ciljeva održivosti i doprinosu dekarbonizaciji globalne ekonomije.

Volvo Trucks ima najkompletniju liniju električnih vozila u globalnoj industriji kamiona, sa vozilima koja mogu da rade sa ukupnom težinom od 16 do 44 tone, pokrivajući sve, od gradske distribucije i rukovanja otpadom, do gradskog građevinskog transporta i regionalnog transporta. Volvo Trucks je lider na tržištu teških električnih kamiona (≥16 tona) u Evropi i SAD. Cilj kompanije je da polovina njene ukupne prodaje novih kamiona bude električna do 2030. godine. Volvo Trucks je posvećen postizanju neto nulte emisije gasova staklene bašte u lancu vrednosti najkasnije do 2040. godine.

CEMEX je globalna kompanija za građevinske materijale koja nudi cement, gotove betone, agregate i rešenja za urbanizaciju na tržištima širom sveta.

izvor&foto: energynorthern

Pročitajte i...