Volvo razvija samovozeće kamione sa start-up kompanijom Aurora

Švedska kompanija Volvo Autonomous Solutions izabrala je kompaniju Aurora sa sedištem u Silicijumskoj dolini kao tehnološkog partnera za stvaranje takozvanih kamiona nivoa 4 koji mogu da rade u uslugama koje saobraćaju od čvorišta do čvorišta na komercijalnim rutama u Severnoj Americi. Kompanije ne otkrivaju finansijske detalje, a Aurora kaže da će proći nekoliko godina pre nego što komercijalne jedinice krenu na put.

Partnerstvo „približava naš cilj transporta kao usluge i ubrzaće našu komercijalnu ponudu za primene čvorišta do čvorišta u Severnoj Americi“, rekao je Nils Jaeger, predsednik kompanije Volvo Autonomous Solutions. Aurora-in „integrisani sistem za upravljanje vozilima, softver, hardver i usluge prenosa podataka kombinuje se da bi pružio jasan put ka efikasnim i bezbednim srednjim rešenjima na autoputu“.

Auroru je osnovao svojevrsni industrijski tim iz snova: Chris Urmson je bio glavni programer Google-ovog projekta robotskih automobila, a Sterling Anderson je jednom bio zadužen za Teslin sistem za pomoć u vožnji. Amazon je, između ostalih, uložio u ovaj start-up.

Deo Urmsonovog i Andersonovog koncepta bio je razvoj relativno malog test vozila.

Nakon što Aurora nije uspela da osvoji Volksvagen i Fiat Chrisler kao partnere, kompanija se privremeno više fokusirala na tehnologiju za samovozeće kamione.

Od tada se Aurora vratila razvoju autonomnog automobila. U decembru je Aurora preuzela razvoj robotizovanih automobila od Ubera nakon što je kompanija odustala od ovih skupih operacija tokom pandemije. U februaru je najavljen zajednički razvoj robotaxisa sa Toyotom.

Aurora kaže da će budući kamioni Volvo imati sposobnost otkrivanja i praćenja objekata na udaljenosti većoj od 300 metara.

izvor&foto: forbes.com