Volvo Penta i TICO partneri za „elektromobilnost“

Volvo Penta najavila je važno partnerstvo sa američkim operatorom traktora i proizvođačem TICO. U septembru 2020. Volvo Penta je izvestila da nastavlja sa ispitivanjima na terminalnom traktoru.

U ovom novom razvoju TICO i Volvo Penta radiće zajedno u SAD-u. „Volvo Penta i TICO čine prvi korak u svojim ambicijama da uvedu električni terminalni traktor. Ovo partnerstvo i projekat predstavljaju još jednu prekretnicu na putu elektromobilnosti kompanije Volvo Penta i usklađuju se sa njenim širim ambicijama u pogledu održivosti. U skladu sa širim ambicijama održivosti kompanije Volvo Penta, kompanija je napravila još jedan korak na svom putu prema emocionalnosti zajedno sa TICO-om, severnoameričkim pionirom u uslugama voznog parka, uslugama terminala i proizvodnji terminalnih traktora. Dve kompanije najavile su zajednički napor u razvoj prototipova terminalnih kamionasa nultom emisijom, potpuno električnih. Terminalni traktori – koji se koriste u lukama, distributivnim centrima i železničkim terminalima – predstavljaju održivu buduću primenu za EV-ove “, navele su kompanije.

TICO je glavni igrač na severnoameričkom tržištu terminalnih traktora. Kao što Volvo Penta primećuje, „Pored svojih proizvodnih operacija, TICO takođe upravlja flotom od više od 1.500 terminalnih traktora, stvarajući jedinstveni poslovni model i kao OEM i kao operater“.

Danas je TICO Pro-Spotter standardno opremljen Cummins dizel motorima. Trenutne opcije za gorivo uključuju Cummins 6,7-litarski CNG motor i propan motor kompanije Power Solutions International. Rad sa Volvom novi je korak za TICO.

„TICO je nastojao da se udruži sa pouzdanim i tehnološki naprednim dobavljačem rešenja za električni prenos snage. Onaj koji ne samo da će zauzeti puni sistemski pristup kada pruža pouzdani električni pogon, već će takođe pružiti duboku tehničku stručnost tokom čitavih faza dizajniranja i razvoja“, navodi se u saopštenju.

Volvo Penta je naglasio da je položaj TICO-a kao OEM-a i operatora flote glavna prednost. „Bliska saradnja sa kupcima je kamen temeljac našeg pristupa iznošenju novih rešenja na tržište“, rekao je Martin Bjuve, predsednik kompanije Volvo Penta iz Amerike. „To je istinsko transformaciono partnerstvo, gde nam TICO daje suštinsko razumevanje specifičnih potreba i izazova operatora flote kako bismo osigurali da dugoročno razvijamo održivo električno rešenje.“

„Vizija kompanije Volvo Penta je da bude lider u održivim rešenjima za napajanje i blisko sarađujemo sa našim kupcima kako bismo transformisali industriju i podstakli istraživanje i razvoj održive tehnologije. Pred nama je uzbudljivo putovanje zajedno sa TICO-om “, dodala je Helene Mellkuist, izvršna direktorka i predsednica kompanije Volvo Penta.

„TICO je uvek bio u prvom planu donošenja alternativnih rešenja za pogonske sisteme na tržištu“, rekao je Frank Tubbert, generalni direktor TICO. „Prepoznali smo potrebu za EV aplikacijom i želeli smo partnera koji može da isporuči rešenja za električnu energiju, koja se odlikuju dokazanom tehnologijom, a podržana je pouzdanim brendom i vrhunskom podrškom. Sve ovo i još više pronašli smo u Volvo Penti. “

Električni pogonski sklop Volvo Penta „oslanja se na proverenu tehnologiju kompanije Volvo Group“, a Volvo Penta je primetio da „već sarađuje sa OEM Rosenbauerom, u razvoju električnog vatrogasnog vozila predviđenog za predstavljanje na tržištu kasnije ove godine. Nisu objavljeni detalji pogonskog sklopa.

„Poštujemo globalni brend Volvo Group, što je još važnije i naše kupce“, dodao je Tubbert. „Radimo sa mnogim najvećim flotama u SAD-u koje već koriste pogonski sistem Volvo Group. Znamo da će ova prvoklasna kompanija ostati na ivici ključne tehnologije u budućnosti; uključujući i područja kao što je baterija “.

Pored baterijskog električnog pogona, TICO će ponuditi Volvo Penta kao „alternativni dizel pogon u okviru postojeće linije“.

izvor&foto: worldcargonews