Volvo najavio svoj novi električni SUV za tržište SAD-a i Kine

Volvo je prošle nedelje lansirao svoj potpuno električni SUV EX90. Vozilo će se masovno proizvoditi u njihovoj američkoj fabrici u Ridžvilu u Južnoj Karolini, za domaća i međunarodna tržišta, počev od 2024. godine.

Volvo planira da proizvodi svoje novo električno vozilo svake godine do 2030. godine. Do tada proizvođač automobila namerava da prodaje samo električna vozila (EV). Ovu tvrdnju podržava Jim Rovan, izvršni direktor Volvo Cars-a. On kaže da „Volvo EX90 nije samo naš prvi električni SUV, već takođe označava početak intenzivnog perioda obnove tokom kojeg ćemo lansirati jedan novi potpuno električni automobil, i to svake od narednih godina“.

Ovo je ogromna izjava za Volvo, jer najavljuje diverzifikaciju sopstvenog portfolia proizvoda, s obzirom da poznati proizvođač predviđa da će prodati 1,2 miliona automobila godišnje, od kojih će polovina biti potpuno električni automobili.

Tržište električnih automobila je brzo steklo popularnost u poslednjoj deceniji. Godišnja prodaja električnih vozila raste iz godine u godinu kako zapadna društva postaju klimatski svesnija. Nema boljeg vremena od sadašnjeg za Volvo da svoj poslovni plan usmeri na ovo tržište. SAD i Kina su najveće tržište električnih vozila, sa već uspostavljenim brendovima kao što su Tesla, Folksvagen i Tojota.

Nema sumnje, Volvo će imati žestoku konkurenciju.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...