Volvo će do 2030. godine postati potpuno električan

Cela linija automobila kompanije Volvo biće potpuno električna do 2030. godine,  pridružujući se sve većem broju proizvođača automobila koji planiraju da ukinu motore za fosilna goriva do kraja ove decenije.

Potpuno sam uveren da neće biti kupaca koji zaista žele da ostanu sa benzinskim motorom“, rekao je izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson novinarima na pitanje o budućoj potražnji za električnim vozilima. „Uvereni smo da je električni automobil privlačniji za kupce.“

Švedski proizvođač automobila navodi da bi 50% njegove globalne prodaje trebalo da budu potpuno električni automobili do 2025. godine i drugi hibridni modeli.

Volvo je rekao da će u narednih nekoliko godina lansirati novu porodicu električnih automobila, koji će se svi prodavati samo putem Interneta. Volvo će uskoro predstaviti svoj drugi potpuno električni model, C40.

Samuelsson je rekao da će Volvo uključiti bežične nadogradnje i ispravke za svoje nove električne modele – pristup koji je pionir proizveo proizvođač električnih automobila Tesla Inc.

Proizvođači automobila se utrkuju da pređu na modele sa nultom emisijom jer se suočavaju sa ciljevima emisije CO2 u Evropi i Kini, plus zabrane u nekim zemljama za vozila na fosilna goriva.

Prošlog meseca, Ford Motor Co rekao je da će njegova linija u Evropi biti potpuno električna do 2030. godine, dok će jedinica Tata Motors Jaguar Land Rover i njena luksuzna marka Jaguar biti potpuno električna do 2025. godine, a proizvođač automobila će lansirati električne modele čitave svoje linije – do 2030.

A prošlog novembra proizvođač luksuznih automobila Bentley, u vlasništvu nemačkog Volkswagena, rekao je da će njegovi modeli biti potpuno električni do 2030. godine.

Elektrifikacija je skupa za proizvođače automobila, a kako električna vozila imaju manje pokretnih delova, očekuje se smanjenje zaposlenosti u autoindustriji.

Prošle nedelje je šef divizije kamiona Daimler AG rekao da će električna energija koštati hiljade radnih mesta u pogonima kompanije u Nemačkoj.

Volvo je rekao da će ulagati velika sredstva u kanale onlajn prodaje kako bi „radikalno smanjili“ složenost svoje linije modela i obezbedili kupcima transparentne cene.

Globalna mreža proizvođača automobila od 2.400 tradicionalnih dilera ostaće otvorena za servisiranje vozila i za pomoć kupcima u naručivanju putem Interneta.

Preko volvocars.com kupci će moći da biraju iz pojednostavljene palete unapred konfigurisanih električnih Volva za brzu isporuku, ali će i dalje moći da naruče modele po meri.

Image by SSidde from Pixabay