Volvo Cars napušta ACEA zbog klimatskih ciljeva

Volvo Cars je u petak saopštio da će napustiti Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) do kraja 2022. godine, navodeći razlike između svoje strategije nulte emisije i strategije udruženja.

Švedski proizvođač automobila obavezao se da će imati potpuno električnu ponudu automobila do 2030. godine, mnogo ispred predloga Evropske unije za efektivnu zabranu automobila na fosilna goriva od 2035. godine.

Volvo je bio zagovornik bržeg prelaska na transport sa nultom emisijom, ali nakon što je parlament EU u junu glasao za rok do 2035. godine, ACEA je rekla da je „svaka dugoročna regulativa koja ide dalje od ove decenije preuranjena u ovoj ranoj fazi.”

U saopštenju, Volvo je rekao „zaključili smo da strategija održivosti i ambicije Volvo automobila nisu u potpunosti usklađeni sa pozicioniranjem i načinom rada ACEA-e u ovoj fazi“.

„Stoga smatramo da je za sada bolje krenuti drugim putem“, dodao je proizvođač automobila. „Ono što radimo kao sektor će igrati glavnu ulogu u odlučivanju da li svet ima borbenu šansu da obuzda klimatske promene.

Ova vest stiže manje od mesec dana nakon što je 4. svetski proizvođač automobila Stellantis rekao da će napustiti ACEA do kraja 2022. godine kao deo novog pristupa rešavanju pitanja i izazova buduće mobilnosti, uključujući udaljavanje od tradicionalnih aktivnosti lobiranja.

Evropsko udruženje proizvođača automobila, nadaleko poznato po svom francuskom akronimu ACEA, je glavna lobistička grupa u industriji od svog osnivanja 1991. godine, ujedinjujući 16 najvećih evropskih proizvođača automobila, kamiona, kombija i autobusa.

Pročitajte i...