Volta Trucks potvrđuje 240 miliona evra finansiranja serije C

Volta Trucks, vodeći proizvođač potpuno električnih komercijalnih vozila i dobavljač usluga, objavio je uspešan završetak svoje runde finansiranja Serije C uz povećanje kapitala od 240 miliona evra.

Krug finansiranja je predvodio Lukor Capital sa sedištem u Njujorku, dok je početni početni investitor, Biggmastare Anders J Ahlstrom iz Stokholma, dodao svoj udeo u kompaniji, kao i doveo dodatne direktne i indirektne koinvestitore.

Prethodni investitor iz serije B, Agility, vodeći provajder usluga lanca snabdevanja, inovacija i investicija, takođe se pridružio prikupljanju kapitala. Dodatna ulaganja ovih velikih akcionara pokazuju njihovo poverenje u put i strategiju kompanije i njen budući uspeh.

B-FLEKSION, ranije Waypoint Capital, takođe je postao investitor Volta Trucks. B-FLEKSION je privatna preduzetnička investiciona firma. Obavlja dugoročna, tematska, direktna glavna ulaganja u preduzeća u transformativnim industrijama i gradi investiciona partnerstva u širokom spektru oblasti. To uključuje rast i ulaganja, otkupe, nekretnine, infrastrukturu, javne hartije od vrednosti, kredite, hedž fondove i druge alternative.

Sa kancelarijama širom Severne Amerike i Evrope, zasniva se na više od 20-godišnjoj istoriji pružanja izuzetne i trajne vrednosti za svoje klijente, istovremeno dajući pozitivan doprinos društvu.

Ovo najnovije povećanje kapitala finansiraće sve inženjerske i poslovne operacije kompanije do početka serijske proizvodnje 16-tone potpuno električne Volta Zero krajem 2022.

Ovo uključuje završetak flote prototipova za verifikaciju dizajna za inženjerski razvoj i testiranje, kao i flotu vozila za verifikaciju proizvoda koje će kupci u Londonu i Parizu proceniti sredinom 2022. godine.

Takođe će finansirati nastavak razvoja nedavno potvrđenih potpuno električnih Volta Zero derivata od 7,5 i 12 tona, kao i pripremiti proizvodni pogon kompanije po ugovoru u Štajru, Austrija, za početak proizvodnje vozila za kupce do kraja godine.

Tokom 2023. godine, prve godine serijske proizvodnje kompanije, Volta Trucks ima planove proizvodnje za 5.000 vozila, povećanje na 14.000 kamiona 2024. i do 27.000 vozila u 2025.

Do ovog trenutka, kompanija će biti operativna širom Evrope kao i SAD, sa portfeljom od četiri modela Volta Zero u proizvodnji, uključujući varijante od 7,5, 12, 16 i 18 tona.

Potkrepljujući ova očekivanja obima značajnih ugovora sa kupcima, uključujući i nedavnu najavu najveće evropske porudžbine potpuno električnih kamiona od DB Schenkera, najveće evropske kompanije za kopneni transport, koja je naručila skoro 1.500 vozila. Ova i druge nedavne prednarudžbine dovele su do knjige porudžbina Volta Trucks-a na preko 5.000 vozila, čija je vrednost porudžbina preko 1,2 milijarde evra.

Essa Al-Saleh, izvršni direktor Volta Trucks-a, rekao je: „Uspešan završetak naše runde finansiranja serije C daje nam pozitivnu eksternu validaciju našeg putovanja. Kao inovator i disruptor u komercijalnim vozilima, radimo vodećim tempom u industriji i imamo značajne ambicije. Današnje zatvaranje runde finansiranja Serije C, donoseći 240 miliona evra u kompaniju, daje nam finansijsku pistu da možemo da ispunimo sve svoje ciljeve dok prelazimo sa start-up na proizvođača potpuno električnih kamiona. Potvrda naše knjige narudžbina od preko 5.000 vozila čija je knjigovodstvena vrednost preko 1,2 milijarde evra, daje nama i našim investitorima uverenje da je naša pionirska ponuda proizvoda i usluga i tražena i potrebna od strane naših klijenata.”

izvor&foto: electricdrives

Pročitajte i...