Volta Trucks dobitnik Dezeen za dizajn proizvoda 2021.

Proizvodnja prvih električnih vozila Volta Zero (EV) sa proizvodnim specifikacijama počeće do kraja sledeće godine.

Volta Trucks, vodeći proizvođač potpuno električnih komercijalnih vozila i njegov partner za strateški dizajn, Astheimer Design iz Vorvika, Velika Britanija, osvojili su nagradu Dezeen Product Design 2021. Nagrada je objavljena tokom onlajn ceremonije dodele nagrada od Dezeen-a kreativni studio u Londonu.

Volta Zero je prvo namenski napravljeno potpuno električno komercijalno vozilo na svetu dizajnirano posebno za urbanu logistiku i kreirao ga je Astheimer Design. Sa tradicionalnim kamionima odgovornim za nesrazmerno veliki broj nesreća i smrtnih slučajeva na ulicama u centru grada, Astheimerovi dizajneri su kreirali potpuno novi koncept vozila.

Volta Zero je dizajniran od temelja bez nasleđa motora sa unutrašnjim sagorevanjem i sa bezbednošću i održivošću u svojoj srži. Moderan i inovativan dizajn i pakovanje vozila karakteriše revolucionarna kabina u stilu staklenika sa niskim, centralnim položajem sedenja. Ovaj pametan dizajn poboljšava vidljivost vozača i bezbednost ranjivih učesnika u saobraćaju oko vozila.

Volta Zero je ušao u uži izbor pored Pickup Truck-a iz Canoo-a, My Football Kit iz Nendo-a za Molten Corporation, InstaSwab-a iz OPT Industries-a i Forest Crayons-a iz Playtool-a.

Uručujući nagradu za dizajn proizvoda 2021, svetski poznate sudije Dezeen-a su primetile da je „projekat dobar pomak u razmišljanju. To je prikazano u kontekstu Londona gde su kombiji i automobili sve problematičniji i ima takav potencijal za primenu u gradovima.”

Carsten Astheimer, osnivač i generalni direktor Astheimer Design-a, rekao je: „Retka je pojava da se dizajneru pruži prilika da ponovo razmisli i osmisli kategoriju vozila. To je bila odgovornost koju nam je dao Karl-Magnus.”

Norden i Kjell Valoen, osnivači Volta Trucks-a, rekli su: „Tim dizajnera u Astheimer-u, predvođen Raselom Gilotom, koji rade ruku pod ruku sa rastućim inženjerskim timom u Volta Trucks, nisu dozvolili da ova prilika prođe pored nas, isporučujući inovativnu arhitekturu sa čistim beskompromisnim dizajnom, koja će gradove učiniti bezbednijim, održavati vazduh čistijim i učiniti isporuke efikasnijim.”

Carl-Magnus Norden, osnivač i izvršni predsednik Volta Trucks-a, rekao je: „Znao sam da su, kada smo prvi put sreli Carstena i Astheimer tim, shvatili naš cilj da stvorimo potpuno novi, sigurniji i održiviji koncept komercijalnog vozila, koristeći prednosti elektrifikacija.

„I rezultat je svetske klase, vodeći u industriji i sada nagrađivani dizajn. Naša stalna motivacija je da poboljšamo bezbednost i održivost kamiona kroz inovativni dizajn, a ovo priznanje Volta Zero iz Dezeen-a je važna potvrda naših ciljeva.”

Ovo je sjajna vest za Volta Trucks koji je započeo proizvodnju prvih drumskih prototipa Volta Zero vozila. Oni će započeti rigorozni režim testiranja početkom 2022. godine, pre procene kupaca sredinom 2022. godine. Proizvodnja prvih vozila sa proizvodnim specifikacijama počeće do kraja sledeće godine.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...