Volocopter uspešno obavio svoj prvi let

Na UP.Summitu, godišnjem okupljanju lidera u inovacijama u transportu, pionir gradske vazdušne mobilnosti (UAM) Volocopter je objavio da je postigao još jednu prekretnicu u pokretanju UAM-a: njegovog aviona sa fiksnim krilima, VoloConnect, završio je svoj prvi let u maju ove godine.

Ovo dostignuće čini Volocopter jedinim eVTOL (električni avion za vertikalno poletanje i sletanje) širom sveta koji ima čitavu flotu različitih konfiguracija aviona koji prolaze testove leta.

VoloConnect, nudi dalja i brža putovanja od bilo kog drugog Volocopter aviona do sada, sa dometom od preko 60 milja i brzinama iznad 155 mph. Sa dizajnom avionskih taksija VoloCity i VoloConnect koji ispunjavaju zahteve za metropolitanskim letovima i prigradskim linijama u gusto naseljenim regionima, Volocopter je spreman da zadovolji širi spektar potreba putnika za letovima. VoloConnect cilja na puštanje u upotrebu 2026., dok VoloCity cilja na komercijalno lansiranje 2024. godine.

„Imati čitavu porodicu električnih aviona u fazi probnog leta je pionirski podvig“, rekao je Florijan Rojter, generalni direktor Volocoptera. „Volokopterovo vođstvo u industriji proizilazi iz objavljivanja planova i njihovog vidljivog izvršenja javnim probnim letovima. Naša tehnološka platforma je osnova za našu porodicu pristupa avionima i pokazala se da daje rezultate zapanjujućom brzinom. Volocopter donosi ove inovativne dizajne sa zemlje, u vazduh, a zatim i u gradove širom sveta!“

Posvećeni tim u Minhenu, predvođen Sebastijanom Moresom, glavnim inženjerom, VoloConnect, zaslužan je za ovaj uspeh da oživi VoloConnect prototip. „Ovo je izvanredan trenutak za nas – posmatranje VoloConnect-a kako se uzdiže u nebo označava postizanje jedne od naših ključnih prekretnica i pokazuje za šta smo sposobni za kratko vreme i u skladu sa opštom strategijom kompanije za avione sa posadom i bez posade . Osim toga, biće testirane nove tehnologije koje će se postepeno implementirati tokom celokupnog razvoja programa“, rekao je Mores.

Volocopter je dizajnirao VoloConnect i njegove druge eVTOL avione kako bi ispunili najviše standarde bezbednosti u vazduhoplovstvu prema EASA (Evropska agencija za bezbednost u vazduhoplovstvu). Prototip je završio svoj prvi let u maju 2022. nakon samo 17 meseci izrade i izveo je nekoliko manevara u trajanju od 2 minuta i 14 sekundi tokom svog prvog leta. Prototip ima sve planirane karakteristike aerodinamike i performansi budućeg komercijalnog proizvoda.

VoloConnect je avion za podizanje i krstarenje optimizovan za misije izvan gradskog i prigradskog prostora. Svodeći pokretne delove na minimum, njegovih šest rotora olakšavaju vertikalno poletanje, dok dva električna ventilatora u kombinaciji sa krilima koja stvaraju podizanje obezbeđuju velike brzine napred. Njegov prototip trenutno prolazi zahtevnu seriju letnih testova kako bi se potvrdilo da su avion i njegovi sistemi u skladu sa ograničenjima performansi i pripremljeni za kasniji razvoj. Ova faza obuhvata testiranje malih brzina, prelaznih, velikih brzina i kvara motora za automatizovane i kasnije autonomne letove – svi standardni testovi za proizvođače putničkih aviona eVTOL. U prva tri probna leta ove kampanje, tim je bio u mogućnosti da potvrdi značajan deo omotača eVTOL-a sa brzinama napred do 40 mph i 28 mph bočnim brzinama leta tokom testova.

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...