Volocopter 2X eVTOL završio probni let

Nemački proizvođač električnih aviona za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL) Volocopter završio je u četvrtak probni let sa posadom svog aviona 2Xs u Seulu, u Južnoj Koreji.

Prema saopštenju za štampu, ovo je bio „prvi javni probni let sa posadom potpuno električnog vazdušnog taksija sa vertikalnim poletanjem i sletanjem u Južnoj Koreji“. Probni let je trajao pet minuta, pokrivajući razdaljinu od približno 3 kilometra i dostigavši maksimalnu visinu od “50 metara i maksimalnu brzinu od 45 km/h”, navodi kompanija u saopštenju.

Probni let se dogodio na međunarodnom aerodromu Gimpo, u okviru demonstracionog događaja Ministarstva za zemljište, infrastrukturu i transport Republike Koreje (MoLIT) Urban Air Mobility (UAM), „Open the Urban Sky“(Otvorite urbano nebo).

Volocopter takođe treba da izvrši javni probni let na aerodromu Inčeon 16. novembra, tokom predstojećeg događaja K-UAM Confex 2021.

„Sa MOLIT-ovom sveobuhvatnom mapom puta K-UAM, Južna Koreja je u dobroj poziciji da postigne cilj komercijalizacije UAM-a do 2025. Izuzetno smo počastvovani da danas sprovedemo prvi javni eVTOL probni let sa posadom u zemlji i još jednom dokažemo da je budućnost vazdušnih taksija ovde i sada sa Volocopterovim avionom”, rekao je Florian Reuter, generalni direktor Volocoptera. “Kao pioniri UAM industrije, radujemo se bliskoj saradnji sa prijateljima i partnerima kako iz vladinih agencija tako i iz privatnog sektora kako bismo UAM učinili realnost u Južnoj Koreji.”

Pogledajte video snimak Volocopterovog 2Ks koji završava probni let u Seulu u nastavku:

izvor&foto: aviationtoday.com

video: youtube

Pročitajte i...