Volkswagen započinje razvoj klimatskih projekata za kompenzaciju CO2

Na sajtu poznatog proizvođača automobila, predstavljene su smernice zajedničkog razvojnog sporazuma, koji su potpisale Volkswagen grupa i razvojna projektna kompanija Permian Global, a u cilju stvaranja projekata zaštite klime. Glavni ciljevi projekta su sledeći:

  • Zaštita i obnova šuma u ​​tropskim i subtropskim predelima, čija je ukupna površina milion hektara
  • Potpisan sporazum sa Permian Global-om kao partnerom za ekskluzivni razvoj projekata
  • Projekti će služiti kompenzaciji trenutno neizostavnih emisija CO2

Uz podršku Permian Global-a, Volkswagen grupa će započeti razvoj projekata zaštite klime za zaštitu tropskih šuma u ​​drugoj polovini 2020. godine. Nakon uspešne provere, smanjenje krčenja šuma i obnova ugroženih šuma „zaključaće“ ugljenik i obezbediti karbonske kredite koji će biti od direktne koristi za kompenzaciju emisije CO2 iz lanca snabdevanja, proizvodnje i logistike vozila, sve dok se emisije CO2 i dalje ne mogu izbeći i trenutno ne mogu koristiti obnovljivi izvori energije.

Obim projekata zaštite klime

 Prema uslovima sporazuma, dve kompanije će inicijalno razvijati projekte na ukupnoj površini od milion hektara, deset puta većoj od Berlina, u Južnoj Americi i Aziji. Projekti će imati višestruke koristi: zaštita i obnova ugroženih tropskih šuma; lokalne zajednice će dugoročno imati koristi kroz održive alternative krčenju šuma; biodiverzitet će se sačuvati i; istovremeno će se dati doprinos prevazilaženju klimatske krize. Projekti će takođe podržati postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs). Svi projekti će biti nezavisno revidirani i sertifikovani u skladu sa najvišim standardima, posebno Verifikovanim standardom o ugljeniku (VCS) i Klimatskom zajednicom i Biodiverzitetom ili Zlatnim standardom.

izvor: volkswagen.com

Photo by jplenio from Pixabay

Pročitajte i...