Volkswagen vraća brend Scout kao električni SUV

Volkswagen grupa je najavila da će lansirati električni pikap i robusno električno sportsko terensko vozilo (SUV) u Sjedinjenim Državama. Nova električna vozila (EV) biće dizajnirana, projektovana i proizvedena u SAD za američke kupce.

Da bi to uradila Volkswagen grupa će vaskrsnuti Scout, kao zasebnu, nezavisnu kompaniju u SAD i doneti brend u prostor električnih vozila. Prvi prototipovi biće predstavljeni sledeće godine, a proizvodnja bi trebalo da počne 2026.

Elektrifikovani Scout brend biće izgrađen na novom konceptu tehničke platforme. Ovo će dovesti do kredibiliteta novog pikapa i rekreativnog vozila (RUV) izvan postojećeg portfelja Volkswagen Grupe.

Ovo je pametan potez Volkswagen grupe sa električnim sportskim terenskim vozilom i njegovim manjim i lakšim bratom, električnim krosoverom, za koji se očekuje da će biti sledeća velika oblast rasta u prostoru električnih vozila. Takođe će biti korisno imati podbrend Scout pored uobičajenih Volkswagen modela, kao što je ID.4 SUV.

Herbert Dies, generalni direktor Volkswagena, rekao je: „Nakon uspešnog preokreta Volkswagena u SAD, sada koristimo priliku da dodatno ojačamo svoju poziciju na jednom od najznačajnijih tržišta u razvoju za EV. Elektrifikacija pruža istorijsku priliku da uđemo u veoma atraktivan segment pikapa i R-SUV kao grupa, naglašavajući našu ambiciju da postanemo relevantan igrač na američkom tržištu.“

Volksvagen veruje da je uspeh u rekreativnim segmentima SUV-a i pikapa ključna poluga za povećanje profitabilnosti u SAD i postizanje ciljanog tržišnog udela od 10 procenata. Volkswagen grupa tako nastavlja da sistematski širi svoje prisustvo na jednom od najznačajnijih globalnih tržišta u razvoju.

Arno Antlitz, finansijski direktor Volkswagena, rekao je: „Kompanija koju ćemo osnovati ove godine biće posebna jedinica i brend u okviru Volkswagen Grupe kojom će se upravljati nezavisno. Ovo je u skladu sa novim modelom upravljanja Grupom – male jedinice koje deluju agilno i imaju pristup našim tehnološkim platformama kako bi iskoristile sinergiju.”

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...