Volkswagen ponovo podiže izglede za maržu nakon rekordne dobiti

Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen povećao je svoju ciljnu maržu po drugi put u manje od tri meseca, ukazujući na rekordnu zaradu u prvoj polovini 2021. koja je čak prevazišla nivoe pre pandemije.

Prilagođena operativna dobit kompanije VW od 11,4 milijarde evra (13,5 milijardi dolara) u prvih šest meseci bila je veća u odnosu na 10 milijardi evra koje je prijavila u istom periodu 2019. godine, pre nego što je pandemija koronavirusa nanela pustoš u globalnoj ekonomiji.

Neto novčani tok automobila popeo se na oko 10,2 milijarde evra, što je VW -u dalo snažan finansijski potencijal za finansiranje investicija.

Snažan rast delimično je bio podstaknut velikom potražnjom za luksuznim vozilima marke Porsche i Audi sa visokom maržom.

“Nastavljamo sa visokim tempom, operativno i strateški”, rekao je izvršni direktor Herbert Diess u saopštenju, objavljenom samo nekoliko sati nakon što je proizvođač automobila, zajedno sa partnerima, objavio ponudu za Europcar sa francuske liste.

“Naša električna ofanziva uzima sve veći zamah i nastavićemo da ubrzavamo njen tempo u narednim mesecima”, rekao je Diess, čiji je cilj da Volksvagen do 2025. godine prestigne Teslu kao najvećeg igrača na svetu električnih vozila.

Porsche SE, najveći deoničar Volkswagena, takođe je povećao svoje izglede nakon rezultata proizvođača automobila, sada predviđajući dobit nakon oporezivanja od 3,4 milijarde do 4,9 milijardi evra 2021.

Globalni automobilski sektor pogođen je nedostatkom ključnih poluprovodnika, pri čemu su brojni rivali, uključujući Daimler, BMV i GM, prilagodili ili obustavili proizvodnju, a Volkswagen je to objasnio u svojoj prognozi isporuka.

„Rizik od uskih grla i poremećaja u snabdevanju poluprovodničkim komponentama pojačao se u čitavoj industriji“, rekla je kompanija smanjujući izglede za isporuku kupcima.

Sada očekuje da će isporuke u 2021. biti primetno povećane sa 9,3 miliona prošle godine, pošto je prethodno očekivalo da će porasti „znatno“.

izvor: wallstreetobserver.com foto: reuters.com

Pročitajte i...