Volkswagen pokreće elektrifikaciju svojih evropskih fabrika

Volkswagen očekuje da će jedno od četiri prodata vozila imati sistem pogona na baterije i električni pogon do 2026.

U okviru 70. runde planiranja, Volkswagen grupa je objavila planove za dalju elektrifikaciju svojih evropskih fabrika u postizanju svog cilja da postane lider na globalnom tržištu električne mobilnosti do 2025. godine.

Kao rezultat toga, Grupa napreduje u primeni svoje strategije „Novi auto“. Sedište Grupe i proizvodna lokacija u Volfsburgu će se transformisati, a konkurentnost Grupe će se povećati kroz veću potrošnju na buduće tehnologije.

Investicije orijentisane na budućnost, koje će se prvenstveno odnositi na električnu mobilnost i digitalizaciju, po prvi put će činiti najveći deo ukupnih investicija od 159 milijardi evra, sa 56 odsto ili 89 milijardi evra.

Ovo je ogroman korak napred u prelasku na vozila sa nultom emisijom i dobro je videti da Volkswagen prednjači u pomaganju da se to dogodi.

Hans Dieter Potsch, predsednik nadzornog odbora Volkswagena, rekao je: „Usvojene rezolucije pokazuju koliko odlučno idemo napred ka transformaciji Volkswagen grupe. Naša ulaganja biće usmerena na budućnost mobilnosti u svim njenim ključnim aspektima i na sistematsko sprovođenje strategije Grupe.

„Naša izuzetno snažna i solidna finansijska baza nam omogućava da sami finansiramo neophodna ulaganja. Stoga smo takođe veoma uvereni da će ove investicione odluke usmeriti Volkswagen Grupu ka budućem uspehu. U sveobuhvatnoj elektrifikaciji svojih evropskih postrojenja, Volkswagen grupa namerava da generiše dodatne sinergije i iskoristi prednosti ekonomije obima. Grupa će uložiti oko 21 milijardu evra samo u svoje fabrike u Donjoj Saksoniji, od čega će većina biti usmerena u proizvodne lokacije i pogone za komponente.“ U srednjem roku, Hanover će biti potpuno električni, čime će početi modernizacija lokacije. Trenutno najvažniji projekat Grupacije koji je okrenut budućnosti biće postavljen u Hanoveru, gde će se proizvoditi prvo vozilo Artemis.

Potvrđena je i elektrifikacija fabrike u Volfsburgu kroz projekat Triniti. S obzirom na veliku potražnju za električnim vozilima, Grupa takođe planira da ponovo opremi lokaciju za punu proizvodnju ova tri vozila od 2024. godine, obezbeđujući profitabilnost sa paketom za lokaciju.

Pre 2024. godine predviđena je delimična proizvodnja sa zalihama iz Cvikaua. Ovaj plan će omogućiti Grupi da servisira dodatne tržišne količine koje Cvikaua sam ne bi mogao da podnese zbog dobrih dugoročnih predviđanja iskorišćenosti kapaciteta. Nemačke fabrike komponenti će nastaviti transformaciju u mobilnost koju su započeli. Zajedno sa hardverom za infrastrukturu za punjenje, fabrika u Hanoveru će proizvoditi i osovine za modele električnih platformi MEB.

Volkswagen ID.4 1ST Max

U Braunšvajgu, Salcgiteru i Kaselu, Grupa će investirati u proširenje postojeće MEB proizvodnje baterijskih sistema, rotora/statora i elektromotora. Pored toga, fabrike se već pripremaju za proizvodnju ključnih komponenti SSP platforme. Volkswagen tako preduzima sledeći korak u svom strateškom razvoju u ključnog dobavljača električnih modula i platformi.

Sajt Salzgitter će biti dodatno proširen u evropsko čvorište baterija. Grupa će uložiti oko 2 milijarde evra za proizvodnju Volkswagenovih objedinjenih ćelija za segment obima u svojoj gigafabrici u Donjoj Saksoniji od 2025.

Razvoj, planiranje i kontrola proizvodnje baterija će takođe biti spojeni. Nadzorni odbor je takođe odobrio osnivanje evropske kompanije koja će kombinovati sve aktivnosti Grupe vezane za baterije i omogućiti uključivanje trećih strana u budućnosti. Nova kompanija će takođe nadgledati strateška partnerstva sa Umicore, 24M i Vulcan Energy.

Stefan Veil, ministar, predsednik države Donja Saksonija i član nadzornog odbora Volkswagen AG, rekao je: „89 milijardi evra u narednih pet godina samo u budućim tehnologijama kao što su elektromobilnost i digitalizacija – to je jasna obaveza. Ovako strategija NOVI AUTO može biti veliki uspeh. Činjenica da se 21 milijarda evra ulaže u lokacije u Donjoj Saksoniji u Volfsburgu, Hanoveru, Braunšvajgu, Salcgiteru, Osnabriku i Emdenu je još jedan znak da je globalna Volkswagen grupa posvećena svojim korenima u Donjoj Saksoniji. Zadovoljni smo zbog ovog snažnog signala za očuvanje oko 130.000 radnih mesta.”

Grupacija takođe planira dalja ulaganja u e-mobilnost u Nemačkoj i Evropi. U Lajpcigu će se sinergije električne arhitekture PPE iskoristiti za premium segment sa dva Porschea.

Što se tiče elektrifikacije fabrike u Nekarsulmu, odlučeno je da se ponovo opremi sledeća generacija Audijevog modela E6. Počevši od 2026. godine, već potpuno elektrificirana fabrika u Briselu proizvodiće novi Audi Q8 e-tron.

Na Iberijskom poluostrvu, postoje planovi za proizvodnju kompaktnih električnih vozila (EV) u fabrici multi-brendova u Martorell-u i električnih SUV-ova u fabrici multi-brendova u Pamploni od 2025. godine.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...