Volkswagen napaja teretne brodove upotrebljenim biljnim uljem

Volkswagen planira da koristi ostatke biljnog ulja iz prehrambene industrije za pogon teretnih brodova, u pokušaju da pomogne u ograničavanju neke štete po životnu sredinu nastalu brodarstvom.
Prvi teretnnjak je prvi put je dopunjavan ostacima biljnog ulja u novembru, a drugi brod treba da usledi početkom 2021. godine.
Volkswagen Group Logistics kontinuirano iznajmljuje dva plovila koja prevoze do 3.500 vozila na relaciji od Emdena preko Dablina (Irska), Santandera (Španija) i Setubala (Portugal) nazad do Emdena 50 puta godišnje. Tokom svojih putovanja svake godine prevoze oko 250.000 novih vozila marke AUDI, SEAT, ŠKODA, Volkswagen putnička vozila i Volkswagen komercijalna vozila.
Dva broda, dugačka 180 metara, pokreće MAN brodski dizel sa više od 19.000 PS (14.220 kV). U budućnosti će se dva broda napuniti morem u blizini obale Vlissingena (Holandija), a alternativnim gorivom će ih isporučivati holandska kompanija GoodFuels.

Thomas Zernechel, direktor Volkswagen Group Logistics, rekao je: „Mi smo prvi proizvođač automobila koji je široko koristi ovo gorivo. Na ovaj način ponovo koristimo otpadno ulje na ekološki prihvatljiv način. Sa 85% nižom emisijom CO2 nego sa konvencionalnim fosilnim gorivima, doprinos zaštiti klime je ogroman.“

izvor@foto: logisticsmanager.com

Pročitajte i...