Volkswagen najavio zaustavljanje proizvodnje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Jasno je da sve automobilske kompanije planiraju da zaustave proizvodnju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u narednim godinama, a sada konačno znamo planove nemačkog automobilskog giganta.

Brojne automobilske kompanije najavile su svoje planove za elektrifikaciju i potpunu prelazak na vozila na električni pogon koja će zameniti i dalje dominantne automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Neke kompanije nameravaju da promene do 2030. godine, dok su neke već započele prelazak i nameravaju da zaustave prodaju tradicionalnih vozila još ranije.

Poslednjih godina Volkswagen se etablirao kao jedan od lidera u elektrifikaciji i uložio desetine milijardi dolara u razvoj i proizvodnju e-vozila i srodne infrastrukture. Njihov ID.4 je čak proglašen Svetskim automobilom godine na Svetskim dodelama automobila, a pripremaju niz novih modela kojima nameravaju da napadnu tržište.

Prošle nedelje je nemačka kompanija najavila planove da zaustavi prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, od čije prodaje i dalje ostvaruju velike (najveće) prihode. Član uprave Volkswagena, Klaus Zellmer najavio je tako da će, barem u Evropi, prestati da prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem između 2033. i 2035. godine. Što se tiče kineskog i američkog tržišta, rekao je da će to biti “malo kasnije”, dok će tranzicija biti još duža u Južnoj Americi i Africi zbog problema sa “političkim i infrastrukturnim uslovima”.

izvor: zimo.dnevnik.hr

foto: Image by Simon from Pixabay

Pročitajte i...