Volkswagen ID.BUZZ će biti prvo vozilo iz grupe koje nudi autonomnu vožnju kao opciju

Volkswagen objavilo je da će prvo vozilo u Volkswagen grupi koje će nuditi i mogućnost autonomne vožnje biti verzija ID.BUZZ-a.

Očekuje se da će novi čistiji kamper sa nultom emisijom biti lansiran u Nemačkoj 2022. i SAD sledeće godine.

U Volkswagen-u su naporno radio na unapređenju razvoja i implementacije autonomne vožnje. Uvođenje autonomnih sistema za korišćenje u saobraćaju 2025. godine trenutno se priprema u Volkswagen komercijalnim vozilima(Volkswagen Commercial Vehicles).

Carsten Intra, izvršni direktor Volkswagen komercijalnih vozila, rekao je: „Sa potvrdom nadzornog odbora grupe za naš program istraživanja i razvoja autonomne vožnje, postavljamo kurs za budućnost mobilnosti. Autonomna, električna vožnja će dati važan doprinos gradskoj mobilnosti i bezbednosti na putevima. Naša vozila su logičan prvi izbor za primenu i takvih sistema.”

Kristijan Senger, šef autonomne vožnje, rekao je: „Ove godine, po prvi put, sprovodimo terenska ispitivanja u Nemačkoj, u kojima će se sistem samovožnje kompanije Argo AI koristiti u verziji budućeg ID.BUZZ-a. Cilj je da se razvije koncept vožnje i okupljanja sličan onome što MOIA nudi danas. Sredinom ove decenije, naši kupci će tada imati priliku da autonomnim vozilima budu odvedeni na odredište u odabranim gradovima.”

U okviru svoje saradnje, Ford Motor Company i Volkswagen Commercial Vehicles su podjednako investirali u Argo AI, kompaniju specijalizovanu za softverske platforme za autonomnu vožnju. Cilj saradnje je dosledan i brz razvoj autonomnih sistema.

Pored početne investicije od milijardu dolara, Volkswagen je takođe uveo svoju podružnicu autonomnu inteligentnu vožnju (AID) u Argo AI. Sa budžetom za autonomnu vožnju koji je sada potvrdio nadzorni odbor, Volkswagen preduzima sledeći značajan korak ka budućnosti autonomne mobilnosti.

Brend komercijalnih vozila je odgovoran za razvoj potpuno autonomnih sistema i njihovu komercijalnu upotrebu u urbanim sredinama. Volkswagen će razvijati i proizvoditi vozila posebne namene, kao što su robo-taksi i kombiji.

Pored ulaganja u Argo AI, Volkswagen grupa takođe ulaže milijarde u projekte organizacije Car.Software. Oni razvijaju, paralelno i nezavisno od Argo AI, potpomognute i automatizovane funkcije vožnje do nivoa četiri za privatni sektor mobilnosti svih brendova Volkswagen Grupe.

Volkswagen komercijalna vozila razvijaju vozila u kojima će se koristiti Argov sistem za samostalno upravljanje (SDS). Zasnovani su na potpuno električnom ID-u. BUZZ, koji će svetsku premijeru imati sledeće godine. Razvoj već ide punom brzinom, kako bi ne samo elektrifikovao kultni tip 2 kamper, već ga i transformisao u revolucionarno autonomno vozilo sa SDS-om.

izvor&foto: electricdrives

Pročitajte i...