Volkswagen ID.4 u serijskoj proizvodnji

Serijska proizvodnja prvog Volkswagen električnog SUV modela ID.4 pokrenuta je u fabrici u nemačkom gradu Zvickau, a celokupni proizvodni proces trebalo bi da bude potpuno neutralan.

Nakon što je započeo serijsku proizvodnju na ID.3 modelu, nasledniku Golfa, Volkswagen je takođe pokrenuo serijsku proizvodnju drugog, potpuno električnog modela, ID.4. Ovaj se automobil zasniva i na modularnoj MEB platformi, a sa njim Volkswagen istovremeno prati dva tržišna trenda, elektrifikaciju pogonskog sklopa i sve veću potražnju za gradskim SUV modelima. Kao dalji trend, Volkswagen će takođe proizvoditi ovaj model na ekološki prihvatljiv način, u svojoj fabrici u Zvickauu u Nemačkoj.

ID.4 će svoju svetsku premijeru imati krajem septembra, a na tržištu će biti do kraja godine. Pored Nemačke, ovaj model će u Kini početi sa proizvodnjom do kraja godine, a od 2022. plan je da se pokrene proizvodnja u Sjedinjenim Državama. Volkswagen ističe da je reč o tehnološki naprednom modelu, sa svim modernim dodacima i opremom, te da ga krasi nisko težište, odlične vozne karakteristike i veoma dobro ubrzanje.

Porodica ID vozila će nakon ID.3 i ID.4 biti dodatno proširena još nekoliko limuzina i SUV-ova, a i reinkarnacija legendarnog mini busa Bulli, najavljena pod imenom ID.Buzz. Do 2025. godine kompanija planira lansirati čak 20 potpuno električnih modela automobila.

Volkswagen je uložio 1,2 milijarde evra u svoje postrojenje u Zvickauu u nastojanju da ga potpuno pretvori u postrojenje za proizvodnju električnih modela. To će, kako navode iz kompanije, do sledeće godine biti najveća i najefikasnija fabrika električnih automobila u Evropi koja bi svake godine trebalo da pusti sa proizvodnih linija oko 300.000 električnih automobila. Sva vozila će biti izgrađena na MEB platformi.

izvor: autonet.hr; theverge.com

foto: theverge.com

Pročitajte i...