Volkswagen i Ford proširuju saradnju na MEB električnoj platformi

Ford Motor Company i Volkswagen grupa proširuju svoje partnerstvo u oblasti e-mobilnosti. Ford planira da proizvede još jedan električni model za evropsko tržište zasnovan na MEB platformi.

Proizvođač automobila će takođe udvostručiti planirani obim MEB-a na 1,2 miliona jedinica u periodu od šest godina. Sporazum je potpisan kao deo strateškog saveza između Volkswagena i Forda, koji uključuje e-mobilnost, komercijalna vozila i autonomnu vožnju. Dizajniran kao otvorena platforma za vozila, MEB (Modular Electric Toolkit) omogućava proizvođačima automobila da elektrifikuju svoj portfolio brzo i ekonomično.

Tomas Šmal, član Upravnog odbora Volkswagen Grupe za tehnologiju i izvršni direktor Volkswagen Group Components: „Profitabilnost i brzina su sada presudne za konačno postizanje prodora e-mobilnosti u Evropi. I jedno i drugo rešavamo zajedno sa Fordom. Današnji sporazum će dodatno ubrzati elektrifikaciju dve kompanije. Ovo je ujedno i dokaz prednosti MEB-a, koji pruža jedinstveni paket visoke tehnologije, konkurentnih troškova i brzine u realizaciji projekata. Električna platforma je stoga idealno rešenje za kompanije koje žele da ubrzaju svoju elektrifikaciju.“

Prvi Fordov model koji će koristiti MEB biće potpuno električni krosover. Očekuje se da će sići ​​sa montažne trake u Fordovom centru za elektrifikaciju u Kelnu od 2023. godine i dati dodatni podsticaj strategiji e-mobilnosti proizvođača automobila. Ford je prvobitno planirao samo jedan model zasnovan na MEB-u sa ukupnom zapreminom od oko 600.000 jedinica. Kompanija još nije objavila nikakve detalje o drugom planiranom modelu.

Stjuart Rouli, predsednik Forda za Evropu: „Naš strateški savez sa Volkswagen-om je važan element Fordove posvećenosti da ponudi potpuno električnu paletu vozila koja su jedinstvena za Ford i dizajnirana da zadovolje potrebe mobilnosti savremene Evrope koja vodi u borba protiv klimatskih promena.”

Za Volkswagen, proširenje saradnje sa Fordom će učiniti korak bliže tome da postane dobavljač platforme za električna vozila kao dodatni stub pored osnovnog poslovanja. MEB platforma, koju mogu da koriste različiti brendovi i proizvođači, već obezbeđuje tehnološku bazu za deset električnih modela pet brendova. Korišćen za izgradnju približno 300.000 jedinica 2021. godine, jedna je od vodećih električnih platformi širom sveta.

MEB nudi visok nivo konkurentnosti istovremeno pružajući značajnu slobodu u dizajnu i razvoju modela. Pokriva širok spektar segmenata i tipova vozila, od kompaktnih vozila do SUV-a i kombija. Najnoviji model zasnovan na MEB-u je Volksvagen ID. Buzz, koji je prošle nedelje imao svoju svetsku premijeru. MEB takođe nudi mnogo konkurentniju osnovu troškova u poređenju sa drugim električnim vozilima zbog korišćenja ekonomije obima širom sveta. Uglavnom se proizvodi na nemačkim lokacijama Volkswagen Group Components u Braunšvajgu, Kaselu i Salcgiteru.

Da bi pomogao u postizanju proboja u e-mobilnosti širom sveta, Volkswagen deli MEB i druge platforme Grupe sa partnerima. Za ova partnerstva odgovorna je novoformirana poslovna jedinica „Platform Business“. Volkswagenova buduća platforma SSP će takođe biti podeljena sa partnerima; upotreba različitih brendova i proizvođača već se uzima u obzir u razvoju od samog početka.

izvor&foto: ecgassociation.eu

Pročitajte i...