Volkswagen će proizvoditi sopstvene procesore za autonomne automobile

Volkswagen je u rastućoj grupi automobilskih giganata koji razvijaju sopstvene sisteme autonomne vožnje, ali ne žele da koriste tuđe čipove, već će razviti svoje poput Tesle i Apple-a.

Ovu informaciju, koja je započela kao glasina, u intervjuu za Handelsblatt potvrdio je izvršni direktor Volkswagen-a Herbert Diess, navodeći da će VW dizajnirati sopstvene procesore visokih performansi za autonomne automobile.

Diess naglašava da će VW-ova divizija “CARIAD – automobilski softver za Volkswagen” razvijati i dizajnirati procesore, ali će se proizvoditi u fabrici drugog proizvođača, što znači da VW nema nameru da gradi fabriku procesora.

Ovo je potez koji je podsećao na Teslu u ranim danima, koji je počeo da koristi Nvidijin računarski hardver u sistemima za pomoć u vožnji, ali se ubrzo okrenuo razvoju vlastitih čipova jer je olakšao razvoj sopstvenih senzora i softverskih rešenja prilagođenih specifičnim potrebama.

Nećemo saznati kako će se Volkswagen pokazati proizvođačem računarskog hardvera pre 2025. godine, kada je kompanija prvi put mogla da predstavi svoje prvo autonomno vozilo.

izvor: seebiz.eu

foto: Image by Simon from Pixabay