Vodoničke gorivne ćelije mogu da postanu jeftinije i zelenije korišćenjem gvožđa umesto platine

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu razvili su vodoničnu gorivu ćeliju koja koristi gvožđe umesto retke i skupe platine. Ova metoda ne samo da bi pojeftinila proizvodnju vodoničnih ćelija, već bi omogućila i veće korišćenje tehnologije.

Vodoničke gorivne ćelije pretvaraju vodonik u električnu energiju sa vodenom parom kao jedinim nusproizvodom, što ih čini atraktivnom zelenom alternativom za prenosivu energiju, posebno za vozila.

Međutim, njihovu široku upotrebu je delimično ometala cena jedne od primarnih komponenti. Da bi se olakšala reakcija koja proizvodi električnu energiju, gorivne ćelije se oslanjaju na katalizator napravljen od platine, koji je skup i oskudan.

Sada je evropski tim istraživača sa Imperijal koledža u Londonu napravio katalizator koristeći samo gvožđe, ugljenik i azot – materijale koji su jeftini i lako dostupni – i pokazao da se može koristiti za rad gorivne ćelije velike snage.

„Naš jeftiniji dizajn katalizatora trebalo bi da ovo postane stvarnost i da omogući primenu znatno više obnovljivih energetskih sistema koji koriste vodonik kao gorivo, na kraju smanjujući emisije gasova staklene bašte i stavljajući svet na put ka neto nultim emisijama“, rekao je glavni istraživač profesor Entoni Kučernak, sa Odeljenja za hemiju na Imperijalu.

Inovacija tima je bila da proizvede katalizator u kome je svo gvožđe bilo raspršeno kao pojedinačni atomi unutar električno provodljive ugljenične matrice. Gvožđe sa jednim atomom ima drugačija hemijska svojstva od gvožđa u masi, gde su svi atomi grupirani zajedno, što ga čini reaktivnijim, objasnili su istraživači.

Ova svojstva znače da gvožđe pojačava reakcije potrebne u gorivim ćelijama, delujući kao dobra zamena za platinu. U laboratorijskim testovima, tim je pokazao da katalizator sa jednim atomom gvožđa ima performanse koje se približavaju performansama katalizatora na bazi platine u stvarnom sistemu gorivih ćelija.

Pored proizvodnje jeftinijeg katalizatora za gorivne ćelije, metod koji je tim razvio da stvori mogao bi da se prilagodi za druge katalizatore za druge procese, kao što su hemijske reakcije koristeći atmosferski kiseonik kao reaktant umesto skupih hemijskih oksidanata, i u tretmanu otpadnih voda korišćenje vazduha za uklanjanje štetnih zagađivača.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...