Vodeći svetski prevoznici obećavaju da će sve tovarne listove učiniti elektronskim do 2030.

Devet vodećih globalnih prevoznika koji pripadaju Asocijaciji za digitalnu kontejnersku otpremu (DCSA) obavezalo se da će do 2030. godine 100% usvojiti elektronski tovarni list (eBL) na osnovu DCSA standarda, što predstavlja značajan digitalni korak napred za industriju.

Prebacivanje sa prenosa fizičkih papirnih tovarnih lista moglo bi uštedeti 6,5 milijardi dolara direktnih troškova za zainteresovane strane prema procenama DCSA i omogućiti godišnji rast globalne trgovine od 30 do 40 milijardi dolara.

Teretnica funkcioniše kao vlasnički dokument, priznanica za otpremljenu robu i zapis o ugovorenim uslovima. Okeanski prevoznici izdaju oko 45 miliona tovarnih lista godišnje. U 2021. samo 1,2% njih je bilo elektronski.

Thomas Bagge, izvršni direktor DCSA, rekao je: „Digitalizacija međunarodne trgovine ima ogroman potencijal za svjetsku ekonomiju smanjenjem trenja i, pošto trgovina donosi prosperitet, a eBL će dalje omogućiti trgovinu, pomažući milionima da se izvuku iz siromaštva. Ovo najavljuje početak nove ere u transportu kontejnera dok industrija prelazi na automatizaciju i potpuno bezpapirnu trgovinu.”

Vincent Clerc, novi izvršni direktor kompanije A.P. Moller-Maersk, prokomentarisao je: „Potreba za digitalizacijom u logistici je hitna, a industrija treba da ubrza proces.“

izvor&foto: splash247.com

Pročitajte i...