Vijetnamski proizvođač električnih vozila najavio planove za izgradnju fabrike baterija u SAD

Vijetnamska automobilska kompanija VinFast otkrila je svoje planove za proizvodnju ćelija i paketa baterija za EV u novom američkom proizvodnom kompleksu, rekao je njen globalni izvršni direktor.

Ova najava iz VinFast-a povezana je sa činjenicom da se vijetnamski proizvođač automobila obavezao da će se transformisati u potpuno električnog proizvođača do kraja godine, nakon što je počeo da prodaje električna vozila u Vijetnamu krajem 2021. godine.

VinFast se nada da će njihov izlazak na američko tržište sa njihovim električnim terencima i modelom za iznajmljivanje baterija biti dovoljan da privuče pažnju potrošača i eventualno ih odvuče od ključnih igrača kao što su Tesla i General Motors. Kompanija će u početku sastavljati baterijske pakete sa ćelijama nabavljenim od svog dobavljača, u svom kompleksu u SAD, pre nego što tamo započne sopstvenu proizvodnju.

Proizvođač automobila je i ranije nagoveštavao planove za početak proizvodnje električnih automobila u Sjedinjenim Državama, počev od 2024. godine, kao i planiranje uspostavljanja fabrike električnih automobila u Nemačkoj. U svom saopštenju, u VinFast-u su rekli da je „era transporta automobila širom sveta završena, posebno od COVID-19. Morate imati fabriku blizu tržišta da biste pridobili svoje kupce.”

*foto: bnew.vn

Pročitajte i...