Velike evropske luke pogođene sajber napadom

Lučki objekti u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji bili su na meti sajber napada velikih razmera.

Zvaničnici kažu da je hakerisanje počelo pre nekoliko dana i da je prvenstveno poremetilo rad na naftnim terminalima, sprečavajući tankere da isporuče zalihe energije. Nemačke pravosudne vlasti saopštile su da su pokrenule istragu o sumnji za „iznudu” naftnih operatera, usred skoka cena energije.

Politička agencija Evropske unije Evropol rekla je za AFP da je takođe ponudila podršku nemačkim vlastima. Sajber napad je pogodio Hamburg — veliki lučki grad u severnoj Nemačkoj — kao i najmanje šest naftnih terminala u Belgiji i Holandiji.

Nemačka kompanija Oiltanking potvrdila je u četvrtak da je bila “žrtva sajber incidenta koji je uticao na (njene) kompjuterske sisteme”. Oiltanking je saopštio da je hak otkrio 29. januara i da je preduzeo “hitne mere”. „Sve strane nastavljaju da rade na povratku u normalan rad na svim našim terminalima što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

Belgijske vlasti su takođe pokrenule istragu nakon što su luke u Gentu i Antverpen-Zebrugeu prekinute. Zvaničnik brokerske firme Riverlejk sa sedištem u Roterdamu — najveće evropske luke za teret — rekao je da je hakiranje sprečilo istovar nekih barži nafte. „Softver nekoliko lučkih terminala je hakovan i oni ne mogu da obrađuju barže“, rekla je brokerka Jele Vreeman AFP-u, „u suštini, operativni sistem je u kvaru“.

izvor&foto: euronews.com

Pročitajte i...