Važnost podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja

Analitika je žila kucavica uspešnog poslovanja, a upravljanje lancem snabdevanja nije izuzetak. Od praćenja zaliha do optimizacije logistike i planiranja potražnje, pristup opipljivim, tačnim uvidima je ključan za ostanak u prednosti.

Važnost podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja ne može se preceniti, jer omogućava upravljanje rizikom i fleksibilnost koju podstiču odluke zasnovane na podacima.

U ovom članku ćemo istražiti kako oni mogu pomoći u prevazilaženju izazova sa kojima se suočavaju profesionalci u lancu snabdevanja. Dakle, hajde da zaronimo i otkrijemo potencijal podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja koji menja igru.

Razumevanje podataka i analitike u realnom vremenu

Podaci u realnom vremenu se odnose na informacije koje se kontinuirano ažuriraju.  Dinamički snimak različitih aspekata lanca snabdevanja, kao što su nivoi zaliha, status transporta, potražnja kupaca i učinak dobavljača. S druge strane, analitika podrazumeva sistematsku analizu ovih podataka u realnom vremenu kako bi se otkrili vredni uvidi i trendovi.

Vrednost i jednog i drugog u uspešnom upravljanju lancem snabdevanja je nemerljiva. Koristeći moć najnovijih informacija, menadžeri lanca snabdevanja mogu da donose odluke sa većom preciznošću i agilnošću. Oni mogu identifikovati potencijalna uska grla, predvideti fluktuacije potražnje, optimizovati nivoe zaliha i poboljšati ukupnu operativnu efikasnost. Ova vrsta fleksibilnosti je nesumnjivo dragocena. Podaci i analitika u realnom vremenu omogućavaju menadžerima lanca snabdevanja da ostanu proaktivni, brzo reaguju na promene na tržištu i na kraju postignu konkurentsku prednost u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju.

Različiti tipovi podataka i analitike u realnom vremenu

Takođe postoje različite vrste podataka i analitike u realnom vremenu koje treba uzeti u obzir. Dakle, trebalo bi da istražimo različite oblike svakog od njih.

Pet najistaknutijih tipova podataka i analitike u realnom vremenu u ovom kontekstu su:

Podaci senzora: Podaci prikupljeni od senzora ugrađenih u opremu, vozila ili proizvode, koji pružaju informacije u realnom vremenu o lokaciji, temperaturi, vlažnosti i drugim faktorima životne sredine.

Podaci o Internetu stvari (IoT): Podaci prikupljeni sa uređaja povezanih sa internetom, kao što su pametne oznake, pametne police i RFID senzori, koji pružaju uvid u realnom vremenu u nivoe zaliha, status isporuke i ponašanje kupaca. To je vrsta podataka koja polako ali sigurno završava papirni trag industrije.

Podaci o kupcima: Podaci prikupljeni iz interakcija sa kupcima, kao što su kupovine na mreži, objave na društvenim mrežama i pozivi korisničkoj službi, koji pružaju uvid u realnom vremenu u preferencije potrošača, kupovne navike i nivoe zadovoljstva.

Tržišni podaci: Podaci prikupljeni iz različitih izvora, kao što su novinski članci, industrijski izveštaji i analize konkurenata, koji pružaju uvid u realnom vremenu u tržišne trendove, fluktuacije potražnje i konkurentski pejzaž.

Operativni podaci: Podaci prikupljeni iz internih sistema, kao što su softver za planiranje resursa preduzeća (ERP), sistemi za upravljanje transportom (TMS) i sistemi za upravljanje skladištem (WMS), koji pružaju uvid u operativnu efikasnost, produktivnost i upravljanje troškovima u realnom vremenu.

Koristeći ove različite tipove podataka i analitike u realnom vremenu, menadžeri lanca snabdevanja mogu da donesu odluke na osnovu informacija i steknu konkurentsku prednost.

Važnost podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja

Pošto smo naveli gore navedeno, ovde možemo da se udubimo u pojedinosti. Dakle, ono što sledi je dublji pogled na tri vitalne prakse koje ovi uvidi mogu podstaći.

Korišćenje podataka o praćenju inventara

Prvo, malo ko bi se protivio tome da su podaci o praćenju zaliha jedno od najkritičnijih sredstava za upravljanje lancem snabdevanja. Tačni podaci o zalihama omogućavaju menadžerima lanca snabdevanja da donesu odluke o tome kada, gde i koliko zaliha da naruče, smanjujući otpad, minimizirajući zalihe i poboljšavajući ukupnu uslugu za kupce.

Ekstrahovanje podataka o zalihama u realnom vremenu iz sistema za upravljanje skladištem, sistema na prodajnim mestima i RFID senzora omogućava menadžerima lanca snabdevanja da prate nivoe zaliha i lokacije u realnom vremenu. Analiza podataka o zalihama za predviđanje potražnje pruža uvid u obrasce potražnje, omogućavajući menadžerima lanca snabdevanja da proaktivno prilagode nivoe zaliha i izbegnu prevelike ili nedostatke zaliha.

Optimizacija logistike sa transportnim podacima u realnom vremenu

Drugo, podaci o transportu u realnom vremenu su očigledno kritični za optimizaciju logistike u upravljanju lancem snabdevanja. Korišćenje GPS i telematskih podataka za praćenje pošiljki pruža uvid u lokaciju i status pošiljki u realnom vremenu, omogućavajući menadžerima lanca snabdevanja da prate performanse isporuke, predvide kašnjenja i umanjuju rizike. Podaci o transportu u realnom vremenu se takođe mogu koristiti za optimizaciju ruta i smanjenje troškova transporta. Korišćenjem algoritama za optimizaciju rute koji uzimaju u obzir podatke o saobraćaju u realnom vremenu, vremenske uslove i druge varijable, menadžeri lanca snabdevanja mogu da poboljšaju vreme isporuke, smanje potrošnju goriva i minimiziraju broj pređenih milja.

Podaci o transportu u realnom vremenu takođe omogućavaju menadžerima lanca snabdevanja da donose odluke o izboru prevoznika, planiranju kapaciteta i optimizaciji opterećenja, obezbeđujući najefikasnije korišćenje resursa. Za mnoge, ova praksa najbolje ističe važnost podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja.

Poboljšanje vidljivosti lanca snabdevanja putem podataka o učinku dobavljača

Konačno, poboljšanje vidljivosti lanca snabdevanja kroz podatke o učinku dobavljača obezbeđuje operativnu izvrsnost. Prikupljanje i analiza podataka o vremenima isporuke dobavljača, performansama isporuke i metrikama kvaliteta pruža uvid u učinak dobavljača i pomaže u identifikaciji oblasti za poboljšanje. Praćenjem i praćenjem metrike učinka dobavljača u realnom vremenu, menadžeri lanca snabdevanja mogu da donose informisane odluke o izboru dobavljača, pregovaranju o ugovoru i upravljanju rizikom dobavljača.

Analiza podataka o dobavljačima takođe može otkriti obrasce i trendove koji mogu pomoći da se identifikuju potencijalni problemi pre nego što postanu problemi. Pored toga, korišćenje podataka o dobavljačima za poboljšanje izbora dobavljača i upravljanja rizikom može pomoći da se osigura da dobavljači ispune očekivanja kvaliteta, pouzdanosti i troškova.

Prednosti podataka i analitike u realnom vremenu u upravljanju lancem snabdevanja

Dakle, da sumiramo i učvrstimo čistu vrednost takvih uvida, možemo zaključiti sa konsolidovanom listom njihovih prednosti. Najznačajnije, što se tiče konkurentske prednosti, uključuju:

Poboljšana operativna efikasnost: Podaci i analitika u realnom vremenu pružaju menadžerima lanca snabdevanja praktične uvide za proaktivno donošenje odluka, omogućavajući im da brzo reaguju na promenljive tržišne uslove, minimiziraju zalihe i smanje situacije prevelikih zaliha. Imajući uvid u inventar, logistiku i proizvodne podatke u realnom vremenu, menadžeri lanca snabdevanja mogu da optimizuju resurse, smanje otpad i pojednostave operacije. Kako inflacija nazire, ova korist je vredna pažnje.

Poboljšana usluga i zadovoljstvo kupaca: Podaci i analitika u realnom vremenu omogućavaju menadžerima lanca snabdevanja da obezbede tačno praćenje porudžbina i ažuriranja isporuke, poboljšavajući zadovoljstvo kupaca. Štaviše, personalizovano korisničko iskustvo zasnovano na podacima u realnom vremenu kao što su istorija kupovine, preferencije i lokacija mogu povećati lojalnost i zadržavanje kupaca.

Efikasno planiranje potražnje i upravljanje zalihama: Podaci i analitika u realnom vremenu pomažu menadžerima lanca snabdevanja da predvide fluktuacije potražnje i prilagođavaju nivoe zaliha u skladu sa tim, smanjujući troškove prenosa i optimizujući obrtni kapital. Štaviše, podaci u realnom vremenu o učinku dobavljača mogu pomoći u poboljšanju izbora dobavljača i upravljanja rizikom, obezbeđujući pouzdan i efikasan lanac snabdevanja.

Naravno, ovo su samo glavne, univerzalnije koristi od ovakvih uvida. Više prednosti ima na pretek, u zavisnosti od tačnih dostupnih uvida i načina na koji se oni koriste. Ipak, u svim slučajevima, podaci i analitika u realnom vremenu mogu omogućiti menadžerima lanca snabdevanja da donose odluke zasnovane na informacijama.

Sposobnost pristupa i iskorištavanja najnovijih uvida je od neprocenjive vrednosti za održavanje konkurentnosti u današnjem brzom poslovnom okruženju. Podaci u realnom vremenu omogućavaju menadžerima lanca snabdevanja da donose odluke, optimizuju operacije i povećaju zadovoljstvo kupaca. Od praćenja zaliha i optimizacije logistike do praćenja performansi dobavljača i predviđanja potražnje, podaci i analitika u realnom vremenu pružaju obilje mogućnosti za poboljšanje efikasnosti i smanjenje troškova. Prihvatajući donošenje odluka u realnom vremenu zasnovano na podacima, menadžeri lanca snabdevanja mogu da ostanu ispred krive, predvide promene na tržištu i izvrše proaktivna prilagođavanja kako bi osigurali otporan i efikasan lanac snabdevanja. Prednosti su jasne – povećana operativna efikasnost, poboljšana usluga za korisnike i efikasno upravljanje zalihama. Stoga, profesionalci u lancu snabdevanja moraju istražiti ogroman potencijal podataka i analitike u realnom vremenu u potrazi za uspehom.

izvor: mylogisticsmagazine.com foto: istockphoto.com

Pročitajte i...