Uvoz vozila u Rusiju raste uprkos legalnoj sivoj zoni

Uprkos pretnji krivičnom odgovornošću za uključene strane, komplikovana logistička kretanja su dovela do povećanja uvoza gotovih vozila iz Evrope u Rusiju, nakon što je naglo opao nakon sankcija. Ruske logističke kompanije koriste treće strane za premeštanje vozila iz Evrope, preko Irana i preko Kaspijskog mora u Rusiju.

Zaobilaženje sankcija

Evropska komisija je u decembru 2022. iznela predlog da se kršenje restriktivnih mera EU protiv trgovine sa Rusijom proglasi krivičnim delom. Predlog je rezultirao spiskom krivičnih dela kojima se krše sankcije EU, uključujući trgovinu robom ili uslugama čiji je uvoz, izvoz, prodaja, kupovina, transfer, tranzit ili transport zabranjen ili ograničen.

Isporuka vozila Rusiji mogla bi da povuče krivičnu odgovornost za evropske građane. Međutim, da bi se zaobišle sankcije, pošiljke menjaju vlasnika više puta, uključujući nekoliko preprodavaca i transportnih kompanija. U ovom trenutku, sve karike u lancu snabdevanja osećaju se bezbedno i dobro zarađuju, navodi publikacija, ponovo pozivajući se na anonimne izvore.

Pored toga, trenutno se radi na pojednostavljivanju i racionalizaciji ovih šema snabdevanja. Ararat Mardojan, osnivač kompanije AutoDegustator, specijalizovan je za paralelni uvoz, alat koji je ruska vlada dobila u prvoj polovini 2022. i koji omogućava ruskim preduzećima da uvoze robu bez dozvole vlasnika žiga. U proteklih nekoliko meseci, broj kompanija uključenih u nove šeme snabdevanja je naglo skočio – navodi se da je Mardojan rekao da, pošto je paralelni ili ‘sivi’ uvoz, preko Jermenije i Irana, sada jedina opcija, to je jednostavno novi uvoz proces.

Krivična odgovornost za zaobilaženje režima sankcija za nedržavljane EU do sada ostaje samo predlog koji tek treba da bude potpisan. Mardojan je rekao da čak i ako nova ograničenja budu odobrena i ometaju ponovni izvoz, na ovaj ili onaj način rusko tržište „neće ostati bez gotovih vozila“.

Zvanično je na ruskom tržištu ostalo samo 17 proizvođača automobila sa 68 modela. Nezvanično, ruski kupci trenutno imaju pristup 501 modelu 85 proizvođača automobila, ocenio je Sergej Udalov, izvršni direktor moskovskog istraživačkog centra Avtostat, koji je ovu razliku pripisao i paralelnom uvozu.

Istočna ruta je u toku

Ruske kompanije su takođe počele da uvoze evropske brendove iz Kine, rekao je Roman Rasudkov, vlasnik Rucara, još jedne ruske firme za paralelni uvoz.

„Spremni smo da iz Kine isporučimo gotovo vozilo bilo koje marke koja je zvanično zastupljena na domaćem tržištu, ne nužno kineske marke. To može biti evropski, japanski, pa čak i američki“, rekao je on, iako je priznao da je sa nekim brendovima teško nositi se. „Sankcije nemaju nikakve veze sa ovim. Samo kineske vlasti strogo regulišu izvoz. Radovi se mogu izdati samo preko nekoliko kompanija koje imaju odgovarajuću dozvolu.”

Kineski putevi snabdevanja su takođe prilično nezgodni. Kineske firme po pravilu kupuju gotova vozila i isporučuju ih na kazahstansku granicu, gde pošiljku preuzima lokalna transportna kompanija. Zatim pošiljka može da ide direktno u Rusiju kopnenim putem ili da se ponovo izvozi u Rusiju preko Belorusije.

Ne postoje pouzdani statistički podaci o obimu ponude. Ruske kompanije koje se bave novim logističkim šemama procenile su da je do sada broj isporučenih gotovih vozila daleko od legalnog uvoza koji je prethodio ratu u Ukrajini. Međutim, ponuda vozila je u velikoj meri ubrzana i već je počela da utiče na situaciju cena na ruskom automobilskom tržištu.

Pored toga, neki proizvođači automobila su možda svesni šema paralelnog uvoza i čak ih favorizuju, rekao je drugi izvor iz automobilske industrije ruskom izdanju AutoNews. Najmanje jedan zapadni proizvođač automobila nezvanično je izvozio rezervne delove, uključujući motore, svojim bivšim ruskim dilerima. Taj brend je prošle godine napustio Rusiju, kao i mnogi, a Nissan je među poslednjima, ali i dalje želi da održi dobru reputaciju na lokalnom tržištu, rekao je izvor.

Ruski proizvođač automobila Avtovaz nedavno se obratio ruskoj vladi tražeći da podigne naknadu za uvoz gotovih vozila, što je potez koji je ruska štampa povezala sa paralelnim uvozom.

Ruski list 5koleso ocenio je da trenutni obim uvoza gotovih vozila u Rusiju predstavlja pretnju za lokalne proizvođače automobila Avtovaz, GAS i UAZ. Ako vlada odluči da podrži Avtovaz, cene na ruskom tržištu gotovih vozila će porasti, što će pogoršati nestašicu na lokalnom tržištu.

Pročitajte i...