Uticaj materijalnih i logističkih troškova na proizvodnju u Volvo Cars

Veći troškovi materijala za baterije, kupovina poluprovodnika na licu mesta i povećani troškovi logistike, nastali zbog veće upotrebe premium transporta, doprineli su nižoj operativnoj dobiti za Volvo Cars od 3,4 milijarde švedskih kruna (308 miliona dolara) u trećem kvartalu ove godine.

Međutim, proizvođač automobila je rekao da je proizvodnja nastavila da se oporavlja u trećem kvartalu, u poređenju sa prethodnim. Volvo je napravio 145.000 vozila između jula i septembra i prodao 138.000. To pokazuje povećanje proizvodnje u poslednjem kvartalu od oko 9,4% (132.000 u Q2), ali pad maloprodaje od 8% (143.000 u Q2). Volvo Cars je u Q1 proizveo 169.000 vozila u odnosu na prodaju od 148.000.

Volvo je rekao da su nepredviđeni faktori, kao što su nestanci struje i blokada u Kini u vezi sa Covidom, usporili tempo oporavka proizvodnje koji se očekivao. Međutim, proizvođač automobila je rekao da, pod uslovom da ne bude daljih velikih poremećaja u lancu snabdevanja, očekuje da će nastaviti da poboljšava svoju proizvodnju u četvrtom kvartalu i novoj godini.

„Makroekonomske neizvesnosti širom sveta uticale su na naš učinak u trećem kvartalu“, rekao je Jim Rovan, predsednik i izvršni direktor. „Ali sa okretnom i agilnom organizacijom, snažnom finansijskom pozicijom i velikom likvidnošću, uvereni smo da ćemo prevazići tekuće izazove.“

Veća proizvodnja u poređenju sa obimom prodaje takođe može ukazivati na poteškoće sa kojima se suočavaju proizvođači automobila u obezbeđivanju kapaciteta za isporuku gotovih vozila, iako Volvo Cars nije dao nikakve naznake o tome.

Volvo je rekao da očekuje manje veleprodajne količine ove godine nego 2021., ali je prijavio veliku potražnju za premium električnim vozilima. Prodaja potpuno električnih Volvo automobila porasla je za 87% u odnosu na isti period prošle godine tokom kvartala, u poređenju sa trećim kvartalom 2021. godine, čineći 7% ukupne prodaje. Proizvođač automobila je rekao da je septembar bio snažan mesec za prodaju električnih vozila, kada je Volvo prodao preko 6.000 potpuno električnih modela, što predstavlja više od 12% ukupne prodaje, u poređenju sa udelom od 3,5% u istom mesecu prošle godine. Proizvođač automobila je u septembru napravio 62.000 automobila, od kojih su 18% bila čista EV.

Volvo Cars će predstaviti svoj sledeći, potpuno električni SUV – Volvo EX90 – 9. novembra ove godine.

Online prodaja i pretplata

Prodaja na mreži činila je 6% ukupne prodaje u Q3, što je manje u odnosu na 8% zabeleženih u istom kvartalu prošle godine, ali je Volvo izvestio da je broj aktivnih pretplata pod brendom Care by Volvo porastao za 67% u kvartalu, u poređenju sa do istog kvartala 2021. Care by Volvo je pretplatnička usluga brenda, koja korisnicima nudi pristup nizu novih modela u zamenu za mesečnu preplatu.

Volvo je rekao da do sredine decenije namerava da učestvuje sa 50% prodaje putem onlajn kanala.

„Onlajn prodaja pokazuje snažnu potražnju, iako je količina smanjena zbog niske ponude“, rekao je portparol Volvo Cars-a. „Kako se proizvodnja poboljšava, očekujemo da će se online prodaja kao udeo u ukupnom obimu ponovo povećati u narednim kvartalima.

Internet prodaja je dobila podsticaj tokom blokade Covid-a, a trenutne poteškoće u distribuciji znače da model agencije, prema kojem OEM prodaje direktno kupcu onlajn uz fiksnu naknadu, raste kao alternativa normalnom načinu poslovanja.

Međutim, Volvo je želeo da objasni da će onlajn prodaja biti vođena potražnjom potrošača i da će svaka preferencija potrošača za prodaju tradicionalnih modela dilera biti podjednako zadovoljena podrškom u tom pravcu.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...